Responsive menu

De menopauze

Menu

De menopauze goed doorkomen dankzij homeopathie

Over de menopauze wordt vaak druk gediscussieerd, maar over één ding zijn we het allemaal eens: elke vrouw krijgt er (ooit) mee te maken!
Maar de menopauze is wel bij elke vrouw anders: opvliegers, stress, slaapproblemen, enz.
Hoe kunt u deze periode probleemloos doorkomen?

De menopauze: alles wat u moet weten in 8 vragen

Net zoals de pubertijd of een zwangerschap, is de menopauze een belangrijke fase in het leven van een vrouw. Het is een natuurlijke en progressieve fase, maar veel vrouwen hebben er schrik voor omwille van de symptomen en ongemakken die ze met zich brengt.

Wat is de menopauze?

Het begin van de menopauze is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. De menstruatie stopt definitief en dat wordt bevestigd door een periode van 12 maanden zonder maandelijkse bloeding.
Daarvoor spreken we van de premenopauze (of de perimenopauze), erna van de postmenopauze.

Premenopauze, menopauze: wat is het verschil?

De menopauze begint niet plots, de premenopauze dient als overgangsperiode tussen de periode dat de eierstokken actief zijn (wat begint in de pubertijd) en de menopauze. Hormonale schommelingen, vermoeidheid, onregelmatige menstruatie, opvliegers: de premenopauze is een wisselvallige periode, die verschilt van de ene vrouw tot de andere en die enkele maanden tot meerdere jaren(1) kan duren.

Wat zijn de symptomen van de menopauze?

Vaak is het een ontregelde menstruatiecyclus die de perimenopauze aankondigt: een onregelmatige cyclus, soms overvloedige menstruatie, soms pijnlijk, dan weer niet. Voegen we daar nog symptomen van vermoeidheid, slaapproblemen, opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogte en stemmingswisselingen bij, en de menopauze kan al snel uw dagelijkse leven verstoren … zowel overdag als ’s nachts!Welk fenomeen verklaart de menopauze?

Geleidelijk aan scheiden de eierstokken steeds minder oestrogeen en progesteron – de twee voortplantingshormonen – af. Als reactie daarop stuurt de hypofyse steeds sterkere boodschappen om de eierstokken te stimuleren. Aangezien de eierstokken niet reageren, leidt dit tot een hormonale verstoring, waar vrouwen zelden op voorbereid zijn …
Die geleidelijke stopzetting van de activiteit van de eierstokken betekent dat de menstruatie, die zo’n veertig jaar daarvoor is begonnen, definitief achterblijft.

Waar kan een vrouw zich aan verwachten tijdens de menopauze?

Bij de meeste vrouwen veroorzaakt de menopauze fysieke symptomen die moeilijk te verdragen zijn. Maar de menopauze is meer dan enkel de symptomen, hoe vervelend die ook mogen zijn.
Ze betekent het einde van de voortplantingscyclus en het begin van de veroudering. En dan valt ze meestal nog samen met het moment waarop de kinderen uit het huis vertrekken (legenestsyndroom): deze familiale en psychologische factoren verdienen dus zeker ook aandacht.

De menopauze: op welke leeftijd?

51 jaar is de gemiddelde leeftijd waarop bij vrouwen in België(2) de menopauze begint. Maar ze kan op een natuurlijke manier ergens tussen 40- en 60-jarige leeftijd optreden.
De leeftijd waarop de menopauze begint is moeilijk te voorspellen. Vroegtijdige menopauze kan genetisch van oorsprong zijn, maar ze kan ook worden veroorzaakt door geneesmiddelen (bepaalde chemobehandelingen bijvoorbeeld). Ook tabak kan een vroegtijdige menopauze in de hand werken(3).

Wat moet u doen als de menopauze begint?

Twijfel over de vervangingsbehandelingen, ongemak van de fysieke symptomen, schrik om oud te worden … De menopauze roept vragen op! De huisarts of gynaecoloog is de gesprekspartner bij uitstek: om de symptomen van de menopauze te verlichten, als begeleider in de keuze voor een behandeling of gewoon om de vragen te beantwoorden die vrouwen zich stellen.


1 http://www.menopauseafem.com/afem/index.php/les-chiffres
2 http://menopausesociety.be/upl_docs/fr/brochure-menopause-fr.pdf

3 http://menopausesociety.be/upl_docs/fr/brochure-menopause-fr.pdf