Responsive menu

Een professional aan het woord

Menu

“De menopauze anders bekeken”
Interview met Dr. Michelle Duclos, gynaecologe.

Waarom raadplegen vrouwen in de menopauze u?

Dat hangt ervan af. Sommige vrouwen worden de eerste tekens van de perimenopauze al enkele jaren voordien gewaar. Ze hebben steeds meer last van een onregelmatige cyclus, opvliegers, enz. Hun slaap en hun humeur is verstoord! Ze komen dus bij de dokter om een oplossing te zoeken. Andere vrouwen komen dan weer met hun vragen bij mij: over de risico’s van de menopauze, seksualiteit, mogelijke behandelingen, enz.

Welke behandelingen stelt u voor aan vrouwen in de menopauze?

Ook nu bestaat er weer geen standaardantwoord. Soms zijn enkele tips op het vlak van levenshygiëne voldoende (voeding, beweging). In bepaalde situaties is een hormonale behandeling nodig, die als ze goed is aangepast aan de vrouw in kwestie, voor een goed resultaat zorgt. Er zijn ook gevallen waarin ik een beroep doe op homeopathie.

Waarom integreert u homeopathie in uw medische praktijk?

Omdat ik zelfs na 40 jaar praktijk nieuwsgierig blijf! En omdat ik een open blik op de geneeskunde wil behouden. Mijn beroep bestaat erin om de symptomen van de patiënte te verlichten. Of dat nu is met een hormonale behandeling of met homeopathische geneesmiddelen, of soms met de twee!

Na de menopauze is er vooral de angst om oud te worden?

Ja natuurlijk! Naast de symptomen die zeker het dagelijkse leven kunnen verstoren, wordt de menopauze als negatief ervaren in heel wat westerse landen. Maar hoe kun je sereen een rijpere leeftijd bereiken in een maatschappij waar jeugd, schoonheid en een slanke lijn de norm zijn? Ik probeer met mijn patiëntes te praten over de voordelen van ouder worden: maturiteit, wijsheid, enz. De perceptie van de menopauze is trouwens heel cultureel bepaald: in bepaalde maatschappijen, zoals in Indië of Oceanië, evolueert het statuut van de vrouw positief in de menopauze. Om zich te kunnen aanpassen aan deze nieuwe fase in hun leven, moeten vrouwen dus leren om de menopauze anders te bekijken.

Interview gedaan in september 2013