Responsive menu

Hoe in vorm blijven

Menu

Hoe in vorm blijven tijdens de menopauze?

Een goede levenshygiëne is belangrijk op elke leeftijd, maar zeker tijdens de menopauze. Een aangepaste voeding zal de eventuele demineralisatie van de botten beperken, in combinatie met regelmatige fysieke activiteit. Het zal ook helpen om de gewichtstoename die we vaak zien in deze periode te voorkomen.


Voor stevige botten(9)

Calcium en vitamine D zijn twee voedingsstoffen die helpen om het botkapitaal te behouden. Om de demineralisatie (verlies van botmassa) te beperken, moeten we erop letten dat we voldoende van die stoffen binnenkrijgen. Eiwitten spelen ook een rol bij het behouden van het botkapitaal.

Waarin vinden we calcium? In melk en melkproducten (zoals yoghurt, kwark en kaas) en calciumhoudend mineraal water (meer dan 150 mg calcium per liter water).

Hoe kunnen we meer vitamine D opnemen? Door vette vis te eten (tonijn, zalm, haring, sardientjes) en eieren.
En ga, als u tenminste een goede zonnefactor opsmeert, wat in de zon zitten! Door de werking van de zonnestralen stimuleert het lichaam de aanmaak van vitamine D.

Hoe kunnen we meer eiwitten binnenkrijgen? Door voldoende vlees, vis en eieren te eten: 1 tot 2 keer per dag.

Wist u dat ?

Tijdens de menopauze vermindert ons lichaam de productie van botweefsel. Dit leidt tot een grotere kwetsbaarheid van onze beenderen met een verhoogd risico op fracturen tot gevolg, en dit zelfs na een lichte schok: pols, wervelkolom en later dijbeenhals. Bij 70-jarigen is 1 vrouw op 6 slachtoffer van een dijbeenhalsfractuur(*).

* Bron:  http://ansm.sante.fr/S-informer/Presse-Communiques-Points-presse/Traitement-Hormonal-de-la-Menopause-THM

Menopauze en evenwichtige voeding

Afname van de spiermassa, meer vet en op andere plaatsen: de menopauze kan leiden tot een gewichtstoename en/of een verandering van het silhouet. Om die veranderingen beter te controleren, is het belangrijk om evenwichtig te eten door de volgende richtlijnen te volgen(10):

1. Fruit en groenten: minstens 5 per dag
2. Melkproducten: 3 per dag (3 of 4 voor kinderen of adolescenten)
3. Zetmeelhoudende producten en brood bij elke maaltijd en naargelang de eetlust
4. Vlees, vis en eieren: 1 tot 2 keer per dag
5. Vetstoffen: beperkt
6. Gesuikerde producten: beperkt
7. Zout: beperkt
8. Water: naar wens tijdens en tussen de maaltijden
9. Fysieke activiteit: minstens het equivalent van 30 minuten snelwandelen per dag voor volwassenen9  http://www.gemvi.org/troubles-menopause.php
10 INPES (Institut National pour la Prévention et l’Education pour la Santé) – Voedingsgids vanaf 55 jaar.