Responsive menu

Opvliegers

Menu

Opvliegers: wat moeten we erover weten?

"Ik krijg het plots warm, soms meer dan tien keer per dag!", “Bij elke crisis begin ik binnen vijf minuten te huilen; hoe moet ik presentabel op mijn werk komen?", "Ik lig een groot deel van de nacht wakker, ik voel me uitgeput tijdens de dag...".
Ook al verschillen de duur, intensiteit en de symptomen, opvliegers blijven voor de meeste vrouwen de belangrijkste klacht.

Opvliegers: symptoom nr. 1

Ook al is de frequentie en de omvang heel verschillend, toch heeft een meerderheid van de vrouwen last van opvliegers. Roodheid in het gezicht, veel zweten, een intens warmtegevoel, hartkloppingen, angst: opvliegers komen snel op, zowel overdag als ‘s nachts, je voelt ze vooral in het bovenste deel van het lichaam en ze duren gemiddeld zo’n 30 seconden tot 2 minuten(4) .
Ze zijn niet ernstig, maar wegen wel op het dagelijkse leven van vrouwen, vooral sociaalprofessioneel: vermoeidheid, nervositeit, geïrriteerdheid, enz.
Ze nemen in principe langzaam af om dan enkele jaren nadat de menopauze definitief zijn plaats heeft ingenomen, te verdwijnen. Bij sommige vrouwen kunnen ze echter meerdere jaren aanhouden.

Opvliegers in cijfers

• Een realiteit in het dagelijkse leven(5)
• Die een invloed kan hebben op de levenskwaliteit …(6)• … en lang kan blijven duren.(7)


4 http://www.gemvi.org/troubles-menopause.php
5 Barnabei, Elsevier Science, 2002, American college of obstetricians and gynecologist + http://www.menopauseafem.com/afem
6 Hot flashes - a review of the literature on alternative and complementary treatment approaches. Altern Med Rev. 2003.
Symptoms and treatment in cancer therapy-induced early menopause. Oncologist. 2006.
7 http://www.gemvi.org/troubles-menopause.php