Responsive menu

Griepepidemie

  (16/01/2017) Communiqué van het WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT VOLKSGEZONDHEID

  België voldoet vanaf nu aan alle criteria voor een griepepidemie. De epidemie wordt dus vandaag officieel aangekondigd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP)

  Nadat de voorbije weken een verhoogde griepactiviteit werd waargenomen, voldoet België vanaf vandaag aan alle criteria om te spreken van een echte griepepidemie. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) vandaag in Brussel.

  Epidemische drempel

  De voorbije twee weken bereikte het aantal mensen dat met griepachtige symptomen een huisarts contacteerde de epidemische drempel. Dat is het officiële signaal om de griepepidemie in te luiden.

  In vergelijking met vorige week stijgt de incidentie van consultaties voor griepale syndromen significant. De incidentie is nu op 367 consultaties voor griepale symptomen per 100.000 inwoners geschat, wat boven de epidemische drempel.
  Hiermee zijn de epidemische criteria vervuld.

  Virologische surveillance bij de peilpraktijken

  De peilpraktijken verzamelden 29 respiratoire stalen, waarvan er 16 positief waren voor influenza A en 13 nog niet subtyperen.

  Respiratoire virussen bij de peillaboratoria

  De incidentie van consultaties voor acute luchtweginfecties stijgt bij kinderen (0-14 jaar).


  Belangrijk!
  Vaccinatie tegen griep wordt aanbevolen voor mensen met een risico en voor gezondheidspersoneel. U kunt de nationale aanbeveling consulteren via deze link: vaccinatie

  Opgelet: In geval van acute luchtweginfectie enkel antibiotica gebruiken indien nodig. Antibiotica hebben geen zin bij griep, verkoudheid of bronchitis. www.gebruikantibioticacorrect.be

  Bron : WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT VOLKSGEZONDHEID (16/01/2017)

  Om de evolutie te volgen en voor meer info : http://influenza.wiv-isp.be

  Homeopathie kan u helpen in geval van grieptoestanden alsook tijdens de periode van blootstelling aan griep. Vraag raad aan uw apotheker of uw dokter.