candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

WAT IS ARNICA MONTANA?

 

Arnica montana - of Arnica van de bergen - is een wilde plant die in de Europese hooglanden groeit en bekend staat om haar verzachtende eigenschappen en werking op spierpijn en spiervermoeidheid.

 

Arnica montana (valkruid), dat op bergweiden en met name in de Vogezen wordt geteeld, is al honderden jaren bekend om zijn talrijke geneeskrachtige eigenschappen. Het moet gezegd dat de vele positieve effecten die aan de plant worden toegeschreven duidelijk in haar voordeel spelen: genezing van bloeduitstortingen, verzachting van pijn en pijnen, kalmerende eigenschappen. Arnica montana is een echte bondgenoot die uw dagelijks leven zou moeten vergemakkelijken.

arnicamask

Waar groeit Arnica montana?

Arnica montana - of berg Arnica - is een overblijvende plant die groeit boven 800 meter, in alle bergketens van de Vogezen, de Alpen, het Centraal Massief, de Ardèche, de Pyreneeën en de Aveyron.

Wanneer hij volwassen is, kan hij tot 60 cm hoog worden. De bloemen zijn 5 tot 6 cm breed en zijn te herkennen aan hun geeloranje kleur. Arnica montana komt voornamelijk voor in Europa. Andere variëteiten worden ook aangetroffen in Zuid-Rusland en in sommige Noord-Amerikaanse staten. In Frankrijk is hij bijna overal op grote hoogte te vinden: in de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Aveyron, de Vogezen en natuurlijk in de uitlopers van de Alpen1.

Een zeer respectvolle oogst

 

Bij de teelt en de oogst van arnica wordt alles in het werk gesteld om de grootste zorg te besteden aan de plant en de biodiversiteit. Daartoe zijn goede oogstpraktijken vastgesteld. Zij bepalen dat met de hand moet worden geoogst, op verantwoorde wijze en alleen tijdens de bloeiperiode, in juni en juli. Bovendien werken wij bij de Laboratoires Boiron met professionele plukkers die weten hoe zij de plaatsen moeten behouden door niet alle aanwezige planten mee te nemen en door ervoor te zorgen dat de ondergrondse stengels niet worden uitgetrokken en de planten in vrucht niet worden geoogst. En om de arnica nog meer te beschermen, geven we nu voorrang aan datgene wat afkomstig is van de landbouw en in het bijzonder, uiteraard, van de biologische landbouw. In 2020 was 91% van de door ons gebruikte planten van biologische oorsprong.

arnica montana - de boiron belofteplay

Arnica
De Boiron belofte

De kracht van de verse plant

 

Pour les Laboratoires Boiron, respecter l’arnica c’est respecter les bienfaits de ses principes actifs. Voilà pourquoi, nous avons fait le choix de n’utiliser que des plantes fraîches, cueillies fleuries et entières.

 

Dès la récolte, les plantes sont acheminées vers nos laboratoires dans les 72 heures. À leur réception, des contrôles rigoureux s’assurent de leur qualité, de leur taux d’humidité et de l’absence de radioactivité. Les plantes subissent également des analyses phytochimiques. Si les résultats prouvent leur bonne qualité, la phase de transformation peut alors commencer. Puis, à la fin du processus de fabrication, chaque lot d’extrait obtenu est contrôlé selon les spécifications de la Pharmacopée Française afin d’en garantir la qualité et l’efficacité.

Arnica NLmask

Meer dan 150 stoffen geĂŻdentificeerd

 

FlavonoĂŻden, lactonen, fenolzuren, triterpenoĂŻden... dit zijn de wetenschappelijke namen van de stoffen in Arnica die voor uw gezondheid zorgen. Ontdek ze allemaal in dit schema.2,3

Het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent het "traditionele" gebruik van Arnica "bij de plaatselijke behandeling van pijn en ontsteking ten gevolge van kleine kneuzingen en ongevallen (bloeduitstortingen, hematomen)", alsook bij "de plaatselijke behandeling van ontstekingen, insectenbeten en oppervlakkige flebitis (de aanwezigheid van een bloedklonter in een ader onder de huid, zoals een spatader)".4

arnicamask

Bedreigd met uitsterven

 

Maar deze prachtige wilde plant wordt met uitsterven bedreigd. Enerzijds is er een groeiende vraag van farmaceutische bedrijven naar deze plant, die bekend staat om haar vele geneeskrachtige eigenschappen. Anderzijds is de soort verzwakt door menselijke activiteit: intensieve landbouw, bemesting van de bodem, oogsten... Ze moet dus beschermd worden om te overleven. Gelukkig zijn er initiatieven genomen om een meer respectvolle cultuur van Arnica montana te bevorderen. In de Vogezen, bijvoorbeeld, is er een overeenkomst over het oogsten van de plant. Wij, de Laboratoires Boiron, hebben ook de uitdaging van de oogst begrepen en we hebben daarbij een overeenkomst ondertekend om de duurzaamheid van de Arnica montana plant te garanderen.

CE1A17A6-019E-4BA1-9840-32FABDCF3286

Getuigenissen

 

De weldaad van Arnica bij kneuzingen, bloeduitstortingen, oedemen, spierpijnen of ontstekingsreacties is al zeer lang bekend. En zelfs vandaag de dag profiteren we van de opmerkelijke ontstekingsremmende, antioxiderende, vasculoprotectieve, venotonische, antimicrobiële en antitrombotische eigenschappen van deze plant.

 

De Arnica plant is echt mijn dagelijkse bondgenoot. Om mijn inspanningen te begeleiden in mijn sport op hoog niveau. Of om mij te helpen mijn kleine zorgen en die van mijn kinderen te verlichten in ons dagelijks leven.

Getuigenissen

 

De weldaad van Arnica bij kneuzingen, bloeduitstortingen, oedemen, spierpijnen of ontstekingsreacties is al zeer lang bekend. En zelfs vandaag de dag profiteren we van de opmerkelijke ontstekingsremmende, antioxiderende, vasculoprotectieve, venotonische, antimicrobiële en antitrombotische eigenschappen van deze plant.

 

De Arnica plant is echt mijn dagelijkse bondgenoot. Om mijn inspanningen te begeleiden in mijn sport op hoog niveau. Of om mij te helpen mijn kleine zorgen en die van mijn kinderen te verlichten in ons dagelijks leven.

Dr Khalil Taoubi - Wetenschappelijk Attaché Boiron

1 Tutin T.G., Heywood V.H., Burges N.A. et al. (1976) - Flora Europea - Cambridge University Press (G.B.)

2 Hänsel R., Keller K., Rimpler H., Schneider G. Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis 5. Auflage. Springer Verlag, Berlin, 1992, Band 4 : Drogen A-D, 345.

3 Pinkas M., Pinchon T.M. Arnica montana L. (Asteraceae) ; in Cornillot : Acupunture & Médecine traditionnelle chinoise, Phytothérapie & Aromathérapie, Homéopathie. Ed. Fison-Roche, 1996, 77-83.

4 Pinkas M., Pinchon T.M. Arnica montana L. (Asteraceae) ; in Cornillot : Acupunture & Médecine traditionnelle chinoise, Phytothérapie & Aromathérapie, Homéopathie. Ed. Fison-Roche, 1996, 77-83.

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok