Al eens gehoord van Arnica montana?

 

Dat is een wilde plant uit de composietenfamilie die groeit in Europese weiden op hoogtes van meer dan 800 meter en bekendstaat om haar kalmerende eigenschappen en effect op spierpijn en spiervermoeidheid.

 

Arnica montana groeit in de weilanden van alle bergmassieven van de Vogezen, de Alpen, het Centraal Massief, de Ardèche, de Pyreneeën en de Aveyron. Het is een plant die sinds de Oudheid bekendstaat om haar talrijke geneeskrachtige en verzachtende eigenschappen: ze heelt bloeduitstortingen, verzacht pijn, kalmeert... Arnica montana is een echte bondgenoot die je dagelijks leven gemakkelijker maakt.

 

Het gebruik van de plant, ook Valkruid genoemd omdat ze pijn verzorgt die het resultaat is van schokken en spiervermoeidheid, is in de loop der jaren geëvolueerd. Arnica montana is nu verkrijgbaar in verschillende vormen, aangepast aan alle behoeften. Als roller, bijvoorbeeld, om de spanningspunten van je lichaam optimaal aan te pakken. Of in crème formaat voor sporters, ideaal voor massages die na een zware inspanning het fysieke herstel en het welzijn bevorderen.

 

Met uitsterven bedreigd

 

Maar deze prachtige wilde plant wordt met uitsterven bedreigd. Enerzijds door de groeiende vraag van farmaceutische laboratoria, die ze gebruiken voor haar vele geneeskrachtige eigenschappen. Anderzijds wordt de soort verzwakt door menselijke activiteiten: intensieve landbouw, bemesting van de bodem, oogsten... We moeten ze dus beschermen, wil ze kunnen overleven.

 

Gelukkig zijn er initiatieven om een respectvollere teelt van Arnica montana te ondersteunen. In de Vogezen, bijvoorbeeld, werd een overeenkomst gesloten die de oogst reguleert. Ook meer en meer bedrijven zien het belang van deze plant in. Zo ondertekende Laboratoires Boiron een overeenkomst voor een duurzame oogst. De Arnica montana van Laboratoires Boiron wordt met de hand geoogst door professionele plukkers aan het begin van de bloeiperiode, van begin juni tot eind juli. Dit garandeert de kwaliteit van de plant en de instandhouding van de soort. De Arnica montana wordt dan binnen de 72 uur, nog heel en in volle bloei, naar het laboratorium gebracht zodat ze uiterst vers blijft.

arnica montana - boiron belofteplay

Arnica
de Boiron belofte

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok

Lees ook