candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

Wie schrijft homeopathische geneesmiddelen voor? Waar kan ik homeopathische geneesmiddelen vinden? Ontdek onze handige FAQ over homeopathie.

1.Hoe worden homeopathische geneesmiddelen aangeboden?

Een homeopathisch geneesmiddel bestaat doorgaans uit een tube met granulen of korrels erin. Tubes en dosissen, die granulen en globulen bevatten, zijn namelijk veel gebruikte vormen in de homeopathie. Maar er zijn nog andere vormen. Veel homeopathische geneesmiddelen zijn ook verkrijgbaar als siroop, tabletten, gel, zalf, oogdruppels enz.

Hoe dan ook voldoen ze aan dezelfde kwaliteits- en betrouwbaarheidsnormen, ongeacht hun vorm.

2.Wie schrijft homeopathische geneesmiddelen voor?

Homeopathische geneesmiddelen worden voorgeschreven door gezondheidsprofessionals die hiervoor een opleiding volgden. Dat zijn dan huisartsen en specialisten. Ook de apotheker kan ze adviseren.

Sinds oktober 2011 mag in Frankrijk een verloskundige ook homeopathische geneesmiddelen voorschrijven voor aandoeningen die verband houden met de zwangerschap en de bevalling. Ook in België mogen vroedvrouwen homeopathische geneesmiddelen adviseren.

3.Waar kan ik homeopathische geneesmiddelen vinden?

In België zijn homeopathische geneesmiddelen enkel verkrijgbaar bij de apotheker. Hij kent ze en kan je advies geven. Als je graag enkele homeopathische geneesmiddelen in je thuisapotheek wilt, kunnen de specialiteiten van Boiron en enkele unitaire geneesmiddelen heel nuttig zijn voor je dagelijkse gezondheid. Vraag raad aan je apotheker.

4.Hoe geef ik granulen aan mijn baby?

Voor een baby die nog niet met een lepeltje eet, moeten de granulen (of globulen) worden opgelost in een beetje water, in een zuigfles of een beker. 

Zodra je baby heeft leren eten met een lepel, kun je de zuiggranulen geven met de granulenteller en de inhoud van de dosissen met een lepeltje, in meerdere keren.    

Geef de granulen of globulen bij voorkeur vóór de maaltijd.  

Tip voor ouders: 

om tijd te winnen, kun je het totale aantal granulen dat je overdag moet geven in één keer oplossen in een zuigflesje met water. Dat geef je vervolgens aan je baby in het aantal keren dat de dokter heeft voorgeschreven. 

Als je de granulen laat smelten in een glas, is het gemakkelijker om de vloeistof met een pipet toe te dienen. 

5.Kunnen homeopathische geneesmiddelen worden gecombineerd met andere geneesmiddelen?

Je arts, apotheker of verloskundige kan een homeopathische behandeling alleen of in combinatie met andere geneesmiddelen voorschrijven. Het is belangrijk dat je hun aanbevelingen opvolgt en ze bij twijfel om advies vraagt. 

6.Homeopathie interesseert mij. Waar vind ik een homeopaat?

Vraag je apotheker welke gezondheidsprofessionals homeopathische geneesmiddelen voorschrijven of neem een kijkje op de website van de Belgische beroepsvereniging van homeopathische artsen, de Unio Homoeopathica Belgica: http://www.homeopathie-unio.be/nl/algemeen/unio/leden-unio

7.Hoe moet ik het etiket van een homeopathische tube aflezen?

De 'stam' is de grondstof die wordt gebruikt als basis voor het homeopathische geneesmiddel. De naam van de stam wordt vermeld in het Latijn. Zo kunnen artsen overal ter wereld de geneesmiddelen gemakkelijk en nauwkeurig identificeren.

Een van de eigenschappen van homeopathische geneesmiddelen is dat ze verdund zijn. Het cijfer (9 in het voorbeeld hieronder) geeft de verdunningsgraad aan. In dit voorbeeld betekent 9 CH dat de grondstof negen keer op één honderdste werd verdund (1 druppel van de grondstof in 99 druppels van een oplossing op basis van water en alcohol).

'CH' staat voor 'Centesimale van Hahnemann'. Dat is de verdunningsmethode die dokter Hahnemann, bedenker van de homeopathie, heeft ontwikkeld.

8.Hoe neem ik mijn homeopathische geneesmiddel in?

Geneesmiddelen in tubes of dosissen (granulen en globulen) worden oraal ingenomen, buiten de maaltijden. Laat ze smelten in je mond:

  • De granulen neem je meestal 5 per 5 in, verschillende keren per dag.
  • De dosis globulen moet je volledig en in één keer innemen.

De duur van de homeopathische behandeling en het aantal innamen staan vermeld op het voorschrift en/of op de bijsluiter van het geneesmiddel.

Volg altijd het voorschrift van de arts of het advies van de apotheker.

Filmpje Een tube van Boiron openen

9.Waarom hebben bepaalde geneesmiddelen geen therapeutische indicatie en ook geen dosering of bijsluiter?

Er zijn twee groepen van homeopathische geneesmiddelen.

Sommige geneesmiddelen dragen of hebben geen therapeutische indicatie, dosering of bijsluiter. De reden? In de homeopathie kan één geneesmiddel worden gebruikt om verschillende ziekten te behandelen (spijsverteringsstoornissen en slapeloosheid bijvoorbeeld) en kan dezelfde aandoening (bijvoorbeeld een verkoudheid) worden behandeld met verschillende geneesmiddelen, die gekozen worden op basis van de patiënt. Het is de taak van de gezondheidsprofessional om te bepalen welke geneesmiddelen je moet nemen en hoe. 
Deze geneesmiddelen zonder therapeutische indicatie worden vaak verkocht in tubes en dosissen (traditionele homeopathische vormen) en worden aangeduid met hun Latijnse benaming. 

Andere homeopathische geneesmiddelen hebben wel een therapeutische indicatie. Hun samenstelling (in de meeste gevallen een combinatie van meerdere geneesmiddelen) werd ontwikkeld om een bepaalde kwaal te behandelen, zoals een verkoudheid, hoest of opvliegers. In de bijsluiter of op de verpakking kan de patiënt zelf lezen in welk geval hij ze moet nemen.

Deze geneesmiddelen worden aangeboden in de vorm van tubes of dosissen, maar ook als tabletten, gel, zalf, siroop of oogdruppels. Ze dragen geen Latijnse naam maar wel een merknaam verbonden aan het laboratorium dat er eigenaar van is.

 

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok