candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

Homeopathie door de ogen van een vroedvrouw

 

Sinds 2004 heeft Sylvianne achtereenvolgens in een ziekenhuis, in een non-profit organisatie en als priv├ę-verloskundige gewerkt.┬á In de loop der jaren heeft zij zich gespecialiseerd in verschillende benaderingen zoals emotionele ondersteuning bij zwangerschap en bevalling, babywearing, massage, N f├ęraido,... Maar later raakte zij ge├»nteresseerd in homeopathie en volgde zij een opleiding aan het┬áCEDH┬á(Centre d'enseignement et de d├ęveloppement en hom├ęopathie).

Wat is de rol van een vroedvrouw of verloskundige?

 

Als zelfstandige vroedvrouw hebben wij een medische en ondersteunende functie bij gezinnen. Onze rol is om op een geïnformeerde manier te screenen en door te verwijzen om een diagnose en behandeling mogelijk te maken.

Hoe heeft u homeopathie ontdekt?

 

Helaas heeft de klassieke geneeskunde bij zwangerschapskwaaltjes, kleine keel-neus-oor-problemen, functiestoornissen (van de spijsvertering, bloedsomloop, osteoarticulaire, gedragsstoornissen, enz.) soms geen oplossingen voor de perinatale periode. Zonder ernstig te zijn, kunnen deze kwalen een impact hebben op het welzijn van de moeder en het kind. 

 

Het is om aan deze realiteit te beantwoorden dat ik mijn eerste stappen zette in de richting van homeopathie. Ik vond het een waardevol aanbod dat veilig is, waarmee ik troost kan brengen, kleine kwaaltjes kan behandelen, de veranderingen van het lichaam gedurende de hele perinatale periode kan begeleiden en ondersteunen. Maar zelfs meer dan dat....

 

Vroedvrouw zijn betekent ook de bewaakster zijn van de fysiologie en het natuurlijke proces van de bevalling ondersteunen. De fysiologie van de zwangerschap is voor mij de fundamentele basis van mijn beroep. De vrouw bescikt dankzij haar hormonen over alle nodige middelen om een baby ter wereld te brengen, maar soms gebeurt het dat ze door een gebeurtenis (inleiding, ruggenprik of epidurale, een specifieke bezorgdheid, noodzakelijke medische tussenkomst...) wordt afgeleid van haar fysiologie. Homeopathie blijkt dan een kostbaar hulpmiddel te zijn om de zwangere vrouw met respect te begeleiden. Het is een een zachte oplossing om te communiceren met het lichaam en het de capaciteit te geven om terug te gaan naar zijn vaardigheden.

Welke plaats heeft de homeopathie nu in uw dagelijkse praktijk ?

 

Het was natuurlijk, stap per stap, dat homeopathie een steeds belangrijkere plaats innam in mijn praktijk en een dagelijks hulpmiddel werd ter preventie en om zwangere vrouwen te begeleiden, en dit met een grote tevredenheid.

 

Wat ik in de homeopathische benadering apprecieer is de globale benadering van de pati├źnt. De homeopathie concurreert niet met de klassieke geneeskunde, integendeel, zij bouwt erop voort en integreert een holistische benadering voor de patii├źnt om de ze te versterken en/of te begeleiden.

 

Elke follow-up en elke behandeling zijn een gelegenheid om de zwangere vrouw en haar manier van functioneren te leren kennen. Ik zet niet enkel de aandacht op de pathologie maar zet de pati├źnt in haar geheel centraal.

Bron : Interview met Sylvianne Wauters, zelfstandig verloskundige gediplomeerd in de homeopathische therapie

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok