candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

Voor Pierre Popowski, kinderarts, de basis van homeopathie is luisteren naar anderen

 

Volgens de Franse vakbond van kinderartsen zijn de Fransen de grootste gebruikers van homeopathische middelen in Europa. Dokter Popowski, een kinderarts in de regio Parijs, blikt terug op deze vorm van geneeskunde die hij al meer dan dertig jaar beoefent.

Waarom gebruikt u deze therapie?

 

“Ik begon met homeopathie toen ik mijn praktijk opende in 1983. In die tijd merkte ik dat de aandoeningen buiten het ziekenhuis anders waren dan die in het ziekenhuis. De ziekenhuisbehandelingen (met onder meer antibiotica en corticoïden) leken me helemaal niet geschikt voor de aandoeningen van de kinderen die bij mij op raadpleging kwamen. De werking van homeopathie heeft me overtuigd. Als kinderarts vind ik behandelen goed, maar genezen nog beter.” 

Wat voor ouders komen bij u langs?

“Ik krijg mensen over de vloer die vaak homeopathie gebruiken, maar er zijn ook ouders die op aanraden van iemand anders bij mij aankloppen. Ze zijn in het begin soms wat sceptisch. Maar zodra ze zien dat het werkt, zijn ze overtuigd. Ik zie ook moeders die gezonder willen leven en ouders die worden aangetrokken door de preventieve kant van homeopathie. Ze houden ook van het comfort van zelfmedicatie, zolang ze maar begeleiding krijgen van een arts of apotheker.”   

Wat is de rol van de ouders tijdens de consultatie?

“Het principe van homeopathie is genezen via symptomen, en niet via de bepaling van ziekten. Daarom is de rol van de ouders en hun gevoel voor observatie van het grootste belang. Zij zijn het die hun zieke kind omschrijven en me zo helpen nuttige informatie te verzamelen. Zeggen dat hun kind hoest, is niet genoeg. Ik moet weten hoe het kind hoest, of dat 's nachts of overdag gebeurt, wat de hoest beter maakt en wat hem net erger maakt. Die informatie kan onbelangrijk lijken, maar ze helpt me het juiste geneesmiddel voor te schrijven. Homeopathie is gebaseerd op een nauwgezette observatie van de patiënt. En daarom duurt de consultatie iets langer.” 

Welke ziekten bij kinderen kunnen door homeopathie worden verlicht? 

“Alle ziekten bij kinderen die niet in het ziekenhuis moeten worden behandeld, kunnen met homeopathie worden aangepakt. Toen ik begon, behandelde ik veel neus-keelholteontstekingen, bronchiolitis en kinderziekten zoals waterpokken. In die gevallen maakt homeopathie het mogelijk om de duur van het ziekteverloop te verkorten en de risico's op complicaties te beperken. In de loop der jaren heb ik ook steeds ernstiger aandoeningen behandeld, zoals astma, atopisch eczeem en auto-immuunziekten. Homeopathie wordt ook ingezet als ondersteunende zorg in de oncologie. In dit geval zullen homeopathische geneesmiddelen natuurlijk niet genezen. Maar ze zijn wel erg nuttig om ongemakken te verlichten en de bijwerkingen van chemotherapie en/of radiotherapie te voorkomen.” 

1 Les Français et les médicaments homéopathiques, Institut IPSOS, mei 2015 (Basis: 1212 Fransen)

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok