logo boiron
De menopauze

De menopauze

Dagelijks leven
Tijd om te lezen: 5 min

Hoe blijf je fit tijdens de menopauze? Lees ons artikel om de voordelen van homeopathie voor en tijdens de menopauze te begrijpen.

De menopauze

Opvliegers

"Ik krijg het plots warm, soms meer dan tien keer per dag!",
“Bij elke crisis begin ik binnen vijf minuten te huilen; hoe moet ik presentabel op mijn werk komen?",
"Ik lig een groot deel van de nacht wakker, ik voel me uitgeput tijdens de dag...".

Ook al verschillen de duur, intensiteit en de symptomen, opvliegers blijven voor de meeste vrouwen de belangrijkste klacht.

Opvliegers: symptoom nr. 1
Ook al is de frequentie en de omvang heel verschillend, toch heeft een meerderheid van de vrouwen last van opvliegers. Roodheid in het gezicht, veel zweten, een intens warmtegevoel, hartkloppingen, angst. Opvliegers komen snel op, zowel overdag als ‘s nachts, je voelt ze vooral in het bovenste deel van het lichaam en ze duren gemiddeld zo’n 30 seconden tot 2 minuten.
Ze zijn niet ernstig, maar wegen wel op het dagelijkse leven van vrouwen, vooral sociaalprofessioneel: vermoeidheid, nervositeit, geïrriteerdheid, enz.

Ze nemen in principe langzaam af om dan enkele jaren nadat de menopauze definitief zijn plaats heeft ingenomen, te verdwijnen. Bij sommige vrouwen kunnen ze echter meerdere jaren aanhouden.

Homeopathie en menopauze

Tot vandaag is er nog geen uniek passend antwoord voor alle vrouwen in de menopauze.

Homeopathie kan een geschikte oplossing bieden voor de patiëntes.

Homeopathie is een oplossing die we kunnen overwegen in de premenopauze. Ook als de menopauze begonnen is, kan homeopathie een oplossing bieden, zeker voor patiëntes die geen hormonale behandeling kunnen of willen nemen.
Een gynaecoloog, huisarts, homeopaat of vroedvrouw kan homeopathische geneesmiddelen voorschrijven.

Of u ze nu alleen neemt, of in combinatie met andere geneesmiddelen, met homeopathische middelen kunt u de symptomen van de menopauze behandelen: slaapproblemen, geïrriteerdheid, vermoeidheid, problemen met de cyclus, opvliegers, enz.

In 2008 werd een studie bij 438 patiëntes, gevolgd door 99 artsen in 8 landen, gepubliceerd. Het belang van homeopathie bij het behandelen van opvliegers bij vrouwen in de menopauze wordt erin bevestigd.

Vraag voor meer informatie raad aan uw arts, apotheker of vroedvrouw.

Hoe in vorm blijven tijdens de menopauze?

Een goede levenshygiëne is belangrijk op elke leeftijd, maar zeker tijdens de menopauze. Een aangepaste voeding zal de eventuele demineralisatie van de botten beperken, in combinatie met regelmatige fysieke activiteit. Het zal ook helpen om de gewichtstoename, die we vaak zien in deze periode, te voorkomen.

Hoe in vorm blijven tijdens de menopauze?

Voor stevige botten:

 • Vul je Calcium bij.
  Kies een gezond, evenwichtig dieet dat rijk is aan calcium. Voldoende calcium inname bouwt spiermassa op door zich aan botten te hechten. Calcium komt voor in melk, kokos- en sojamelk, yoghurt, kazen, witte kazen en in calciumrijke planten (fruit en gedroogd fruit, groenten, peulvruchten, aromatische kruiden, tofu, sesamzaadjes en chiazaadjes ...). Drink ook tijdens en tussen de maaltijden mineraalwater rijk aan calcium meer dan 150 mg calcium per liter water).
 • Verbeter jouw vitamine D-inname.
  Een calcium- en vitamine D-inname helpt bij het opbouwen van botmassa. Consumeer voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, zoals vette vis (tonijn, zalm, haring, sardientjes), eigeel, boter, enz. Ga ook wat vaker van de zon genieten! Op voorwaarde dat je een zonnecrème gebruikt, verhoogt het lichaam de productie van vitamine D onder invloed van de zonnestralen.
 • Verbeter je eiwitinname.
  Eet naast calcium, voor een goede botstructuur, ook eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn te vinden in vlees, vis, eieren. Plantaardige eiwitten zijn te vinden in peulvruchten (sojabonen, linzen, flageolet, kikkererwten, spliterwten ...) en granen (quinoa, gerst, tarwe, haver, rogge …). En dit 1 tot 2 keer per dag
Hoe in vorm blijven tijdens de menopauze?

Gewichtstoename en afname van spiermassa
voorkomen:

 • Zorg voor een goed voedselevenwicht door groenten en fruit te eten (minimaal 5 per dag); zuivelproducten; koolhydraten of brood, afhankelijk van je eetlust, vlees, vis en eieren.
 • Beperk bepaalde innames. Vermijd te veel vet, zoete producten, zout, vleeswaren en rood vlees. Pas op met bereide (industriële) en gestoofde gerechten in saus want deze zijn vaak rijk aan suikers, vetten en zout. Beperk je alcoholgebruik. en wees voorzichtig met tussendoortjes buiten de maaltijden.
 • Blijf actief. Beweeg evenveel als 30 minuten stevig wandelen: maak korte uitstapjes in plaats van je met het openbaar vervoer te verplaatsen. Wandel tijdens je vrije tijd, neem de trap in plaats van de roltrap of de lift.

Wist je dat?

Tijdens de menopauze vermindert ons lichaam de productie van botweefsel.

Dit leidt tot een grotere kwetsbaarheid van onze beenderen met een verhoogd risico op fracturen tot gevolg, en dit zelfs na een lichte schok: pols, wervelkolom en later dijbeenhals. Bij 70-jarigen is 1 vrouw op 6 slachtoffer van een dijbeenhalsfractuur.

Gezonde voeding tijdens de menopauze

Menopauze en gezonde voeding

Afname van de spiermassa, toename van vet en vet op andere plaatsen: de menopauze kan leiden tot een gewichtstoename en/of een verandering van het silhouet. Om die veranderingen beter te controleren, is het belangrijk om evenwichtig te eten door de volgende richtlijnen te volgen:

 1. Fruit en groenten: minstens 5 per dag
 2. Melkproducten: 3 per dag (3 of 4 voor kinderen of adolescenten)
 3. Zetmeelhoudende producten en brood bij elke maaltijd en naargelang de eetlust
 4. Vlees, vis en eieren: 1 tot 2 keer per dag
 5. Vetstoffen: beperkt
 6. Gesuikerde producten: beperkt
 7. Zout: beperkt
 8. Water: naar wens tijdens en tussen de maaltijden
 9. Fysieke activiteit: minstens het equivalent van 30 minuten snelwandelen per dag voor volwassenen

Pro aan het woord

“DE MENOPAUZE ANDERS BEKEKEN”
INTERVIEW MET DR. MICHELLE DUCLOS, GYNAECOLOGE.

WAAROM RAADPLEGEN VROUWEN IN DE MENOPAUZE U?

Dat hangt ervan af. Sommige vrouwen worden de eerste tekens van de perimenopauze al enkele jaren voordien gewaar. Ze hebben steeds meer last van een onregelmatige cyclus, opvliegers, enz. Hun slaap en hun humeur is verstoord! Ze komen dus bij de dokter om een oplossing te zoeken. Andere vrouwen komen dan weer met hun vragen bij mij: over de risico’s van de menopauze, seksualiteit, mogelijke behandelingen, enz.

WELKE BEHANDELINGEN STELT U VOOR AAN VROUWEN IN DE MENOPAUZE?

Ook nu bestaat er weer geen standaardantwoord. Soms zijn enkele tips op het vlak van levenshygiëne voldoende (voeding, beweging). In bepaalde situaties is een hormonale behandeling nodig, die als ze goed is aangepast aan de vrouw in kwestie, voor een goed resultaat zorgt. Er zijn ook gevallen waarin ik een beroep doe op homeopathie.

WAAROM INTEGREERT U HOMEOPATHIE IN UW MEDISCHE PRAKTIJK?

Omdat ik zelfs na 40 jaar praktijk nieuwsgierig blijf! En omdat ik een open blik op de geneeskunde wil behouden. Mijn beroep bestaat erin om de symptomen van de patiënte te verlichten. Of dat nu is met een hormonale behandeling of met homeopathische geneesmiddelen, of soms met de twee!

NA DE MENOPAUZE IS ER VOORAL DE ANGST OM OUD TE WORDEN?

Ja natuurlijk! Naast de symptomen die zeker het dagelijkse leven kunnen verstoren, wordt de menopauze als negatief ervaren in heel wat westerse landen. Maar hoe kun je sereen een rijpere leeftijd bereiken in een maatschappij waar jeugd, schoonheid en een slanke lijn de norm zijn? Ik probeer met mijn patiëntes te praten over de voordelen van ouder worden: maturiteit, wijsheid, enz. De perceptie van de menopauze is trouwens heel cultureel bepaald: in bepaalde maatschappijen, zoals in Indië of Oceanië, evolueert het statuut van de vrouw positief in de menopauze. Om zich te kunnen aanpassen aan deze nieuwe fase in hun leven, moeten vrouwen dus leren om de menopauze anders te bekijken.

Interview gedaan in september 2013