logo boiron
koorts en koude rillingen

Koorts en koude rillingen

KNO
Tijd om te lezen: 5 min

Grieptoestanden gaan gepaard met een matige koorts die vaak koude rillingen en "kippenvel" veroorzaken.

Waarom hebben we koude rillingen bij koorts?

Als je ziek bent, zorgt het infectieuze agens ervoor dat het lichaam reageert, waarbij stoffen vrijkomen die koorts veroorzaken. Via de bloedbaan bereiken ze een klein deel van de hersenen: de hypothalamus.

Dit gebied van het centrale zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de thermoregulatie en is in normale omstandigheden verantwoordelijk voor het behouden van de lichaamstemperatuur op ongeveer 37°C. Maar in dit geval zorgt het thermoreguleringssysteem ervoor dat de temperatuur stijgt.

  • Enerzijds beperkt het het warmteverlies van het lichaam door de bloedcirculatie naar het huidoppervlak te verminderen. Dit fenomeen van vasoconstrictie minimaliseert de hoeveelheid warmte die door het bloed wordt getransporteerd van de diepe organen naar het huidoppervlak. De huid koelt dan af.
  • Aan de andere kant verhoogt het de warmteproductie door het veroorzaken van rillingen. De spiertonus neemt toe, omdat de spieren onwillekeurig samentrekken, waardoor spierenergie vrijkomt die bijdraagt tot het verhogen van de lichaamstemperatuur.

De koude rillingen gaan vaak gepaard met kippenvel, ook wel "horripilatie" genoemd. Het is te wijten aan de aanwezigheid van kleine spieren aan de basis van het haar. Als ze samentrekken, maken ze het haar recht, waardoor er kleine bultjes op het oppervlak van de huid ontstaan.

Oorzaak van koude rillingen en koorts: te weinig zelfzorg

  • Neem uw temperatuur: het eerste wat u moet doen is uw temperatuur meten met een thermometer. Er is sprake van koorts als de lichaamstemperatuur rond de 38° ligt.
  • Verlaag de kamertemperatuur van de ruimte: de ruimte moet worden verlucht om de temperatuur tussen 18 en 20°C te houden. Een hoge temperatuur kan de koorts langer laten duren en overmatig zweten veroorzaken.
  • Blijf gehydrateerd: Het is belangrijk om veel water te drinken om uitdroging te voorkomen. Het wordt ook aanbevolen om vers fruit te eten in plaats van zwaar, vettig, gefrituurde voeding om te voorkomen dat het lichaam zijn energie gebruikt om te verteren en gehydrateerd te blijven.
  • Rust uit en bedek u niet te veel: om het lichaam zijn energiereserves aan te vullen is het noodzakelijk om voldoende te slapen, in een niet al te verwarmde kamer en met een fles water in de buurt. U kunt ook overdag een dutje doen en rustige activiteiten doen. Het is belangrijk om geen warme kleren of dekens te dragen die te dik zijn om de lichaamstemperatuur niet te oververhitten".

Als de koorts ondanks deze natuurlijke reflexen langer dan 3 dagen aanhoudt, moet een arts worden geraadpleegd.

Ook homeopathische geneesmiddelen kunnen bijdragen tot het versterken van je immuniteit.

Vraag raad aan je arts of apotheker!

Ontdek onze producten