logo boiron
De eerste tandjes, wanneer komen ze door?

De eerste tandjes, wanneer komen ze door?

Pediatrie
Tijd om te lezen: 5 min

Er bestaan grote verschillen in het moment waarop de eerste tand doorkomt, maar de volgorde waarin ze doorkomen is beter voorspelbaar.

0 tot 3 jaar: de melktanden verschijnen

Er bestaan grote verschillen in het moment waarop de eerste tand doorkomt, maar de volgorde waarin ze doorkomen is beter voorspelbaar. Uw baby heeft zijn eerste kaarsje uitgeblazen maar heeft nog altijd geen tanden? Maak u zeker geen zorgen, want het heeft geen enkel verband met de rest van de ontwikkeling van uw baby.

  • Tussen 6 en 12 maanden: Een snijtand onderaan in het midden, vervolgens de 3 andere middelste snijtanden.
  • Tussen 9 en 16 maanden: De 4 zijsnijtanden: De snijtanden, die de vorm hebben van een schopje, dienen om voedingsmiddelen te snijden (2).
  • Tussen 13 en 18 maanden: De 4 ‘molaren’ of maaltanden: Ze dienen om voedingsmiddelen fijn te malen, te verbrijzelen.
  • Tussen 16 en 23 maanden: De 4 hoektanden: Dit zijn de langste tanden: ze zijn heel stevig en dienen om voedingsmiddelen te verscheuren.
  • Tussen 23 en 33 maanden :De 4 ‘tweede molaren’ of maaltanden.
camilia - onze homeopathische geneesmiddelen specialiteiten - tanddoorbraak

De melktanden vallen vanaf 6 jaar: Vanaf 6 jaar vallen de 20 melktanden uit en komen geleidelijk aan de definitieve tanden.
Omstreeks de leeftijd van 12 jaar heeft uw kind 28 tanden (14 per tandboog) en rond 18-jarige leeftijd 32, met eventueel ook de wijsheidstanden.

1 - “Le pédiatre et les dents des tout petits” K. Bouferrache, S . Pop, M. Abarca, C. Madrid in Paediatrica, Vol 21. No1 2010
2 - Prospective longitudinal study of signs ans symptoms associated with primary tooth eruption, J. Ramos-Jorge, Isabela A. Pordeus, Maria L. Ramos-Jorge, Saul M. Paiva, 2010 in Pediatrics, Sept 2011; 12853) : 471-62010