logo boiron
tanden poetsen vanaf 2 jaar

Alarm: cariës! Hoe poets je de tanden van je baby vanaf 2 jaar?

Pediatrie
Tijd om te lezen: 5 min

Zelfs melktandjes moeten worden verzorgd. Ten eerste omdat ze de weg vrijmaken voor de definitieve tanden die later komen, en ten tweede omdat u nooit vroeg genoeg goede gewoonten kunt aanleren.

Cariës en melktanden? Het kan!

Het tandglazuur of tandemail (de harde, dunne en witte laag die de tand bedekt) van de melktanden is dunner dan dat van de definitieve tanden.

De melktanden zijn dus gevoeliger voor cariës. Cariës wordt veroorzaakt door bacteriën en ontwikkelt zich gemakkelijker als de tanden vaak in contact komen met zoete dranken, zoals vruchtensap voor baby’s, baby- of moedermelk (die bevat suiker), en ze niet snel worden gepoetst.

Tandcariës in de vroege kindertijd kan de gezondheid van het kind schaden en uw kind hinder en pijn bezorgen. Dat kan ervoor zorgen dat het slecht slaapt, niet goed eet of praat. Het kan ook zijn concentratie- en leervermogen schaden. Kinderen die cariës krijgen op heel jonge leeftijd, lopen ook het risico om er meer dan anderen last van te hebben in hun kindertijd.

Tanden poetsen vanaf 2 jaar

De juiste poetsgewoonten: jong geleerd is oud
gedaan

3 essentiële gewoonten om de tanden voluit in het leven te kunnen zetten. Leer uw kind vroeg genoeg de gewoonte aan om de tanden te poetsen:

  1. Vanaf 2 jaar kunt u beginnen met het poetsen van de tanden met een speciale tandpasta voor kinderen.
  2. Rond 2-3-jarige leeftijd kunt u hem of haar zelf laten poetsen, samen met u. Het is misschien nog niet helemaal zoals het hoort, maar voor uw kind is het een spel. Het imiteert u en zal onbewust de juiste gewoonten aanleren.
  3. Maar tot 6 jaar poetst u nog eens na, nadat u uw kind eerst zelf hebt laten poetsen.

Zorg ervoor dat uw kind evenwichtig eet. Beperk suikers, tussendoortjes, flesjes met zoete dranken en laat hem geen flesje drinken in zijn bedje om het flesjessyndroom te vermijden.

Maak een afspraak bij de tandarts voor een eerste controle als uw kind 2-3 jaar is, vervolgens eenmaal per jaar.

Hoe je kind motiveren om tanden te poetsen?

Een goede poetsbeurt = 3 minuten = één liedje

De poetstijd is even belangrijk als het poetsen als dusdanig. Om van het 3 minuten poetsen een leuk moment te maken, kunt u een liedje zingen of spelen waarvan uw kind houdt.