logo boiron
homeopathie bevalling

Bevalling voorbereiden met homeopathie

Zwangerschap
Tijd om te lezen: 5 min

Een vroedvrouw overtuigd van homeopathie. Interview met Caroline Chiavetta, vroedvrouw en tabakoloog opgeleid in homeopathie

Wat maakt je beroep als vroedvrouw zo boeiend?

Ik ben gediplomeerd vroedvrouw sinds 2003. Al 16 jaar begeleid ik vrouwen, baby's, koppels en gezinnen in ziekenhuizen.

Op medisch vlak heb ik veel geleerd, maar op menselijk vlak heeft het mij in staat gesteld mijn hart en mijn visie op mijn werk te openen. Ik werk nu twee jaar als zelfstandige in een privé-praktijk en bij gezinnen thuis. Ik bied ondersteuning tijdens de zwangerschap en ik neem de fakkel over na de kraamafdeling, zodra ze weer thuis zijn.

Geboren worden... dat is volgens mij een transitie die een begeleiding verdient op een zachte, respectvolle, begripvolle, liefdevolle en medisch en emotioneel veilige manier.

Ik heb sinds 3 jaar een opleiding gevolgd in homeopathie bij het CEDH (Centre d’enseignement et de développement en homéopathie)

Het is een permanente vorming, want in de homeopathie leer je de hele tijd! Klassieke geneeskunde en homeopathie kunnen naast elkaar worden gebruikt

Caroline Chiavetta

Hoe begeleid je zwangere vrouwen?

Ik ben als vroedvrouw opgeleid om gezonde vrouwen te begeleiden vanaf het begin van de zwangerschap tot de zogenaamde fysiologische geboorte. In het eerste jaar na de geboorte help ik het gezin een hechte band te creëren.

Vroedvrouwen zijn opgeleid om pathologieën of te sporen of hulpsignalen te herkennen. We werken samen met een netwerk gynaecologen en andere gezondheidswerkers. Ons medisch gevoel is de basis van ons werk. We combineren de medische controle van de zwangerschapsparameters met het luisteren naar en de observatie van de vrouw in haar geheel en haar diversiteit.

Voelen, aanvoelen en verwelkomen zijn essentiële vaardigheden van een vroedvrouw. Persoonlijke fysieke en mentale vaardigheden ondersteunen, een medisch veilige zelfregulering van het lichaam aanmoedigen, dat is onze taak als verloskundigen en homeopathie heeft haar plaats gevonden als therapeutisch hulpmiddel.

Het idee is om onze begeleiding te personaliseren, want we werken samen met de vrouw, het koppel en het gezin. Elk gezin is anders en elk gezin heeft haar eigen verhaal.

Het is belangrijk het gevoel van de moeder te begeleiden want een opgeluchte en rustige moeder zal gemakkelijker een relatie opbouwen met haar baby. Deze waardevolle verbondenheid tussen haar en haar baby zal in goede omstandigheden kunnen plaatsvinden en het familiegevoel van het nieuwe gezin zal stap per stap sterker worden als alle familieleden naar elkaar luisteren en elkaar helpen.

Caroline Chiavetta

Wat zijn de voordelen van homeopathie?

Een zwangerschap beleven gaat niet altijd van een leien dakje. De vrouw ervaart heel wat verschillende sensaties die specifiek zijn voor haar en elke zwangerschap wordt op een andere manier ervaren (voor elk kind een andere zwangerschap).

Sommige kwaaltjes duiken op en kunnen de "rooskleurige kant van deze vaak als magisch omschreven periode" verstoren. Medisch gezien gaat alles goed maar de lichamelijke of psychische ervaring die eigen is aan elke vrouw kan een bron zijn van pijn, spanning, ergernis, ongemak,... Helpen en kalmeren wordt dan vanzelfsprekend voor ons, verloskundigen.

Dit doet me denken aan een specifiek voorbeeld:

Een jonge dynamische vrouw die ik de eerste keer ontmoette, ze was al 35 weken zwanger, ze kwam naar me toe voor een afspraak om "haar bevalling voor te bereiden". "Het is tijd om een datum in mijn agenda te blokkeren", zei ze tegen me! Door aandachtig naar haar te luisteren, vertrouwde ze me haar slaapproblemen toe, haar nachtelijke slapeloosheid tussen 3 en 5 uur 's morgens... wat haar verhinderde om goed te herstellen. Na een volledige analyse van haar medische geschiedenis, zag ik een link met een precies homeopathisch geneesmiddel. Ze had daarna een betere slaapkwaliteit en geleidelijk aan kon ze herstellen. Haar algemene toestand verbeterde zelfs, wat haar in staat stelde om de laatste weken van haar zwangerschap op een meer kalme manier tegemoet te gaan en haar baby in betere omstandigheden te verwelkomen.

Welke homeopathisch advies kan je geven aan zwangere vrouwen?

Angst, bezorgdheid, stress, misselijkheid en braken in het begin van de zwangerschap, pijn in het bekken, een zwaar gevoel in het perineum, pijn in de onderrug... dit zijn slechts enkele voorbeelden van de moeilijkheden die toekomstige moeders ondervinden...

Homeopathie is een doeltreffend en veilig therapeutisch middel om de zwangerschapsklachten te verlichten, maar ook om de bevalling voor te bereiden. Er bestaan homeopathische geneesmiddelen om de moeder tijdens de laatste weken van de zwangerschap te begeleiden door de baarmoederhals zachtjes voor te bereiden en door de angst voor de bevalling te verminderen. Andere geneesmiddelen kunnen de intensiteit van de weeën tijdens de bevalling verlichten, of nog andere kunnen het lichamelijk en mentale herstel na de bevalling bevorderen. Homeopathie kan ook de pijn verlichten als de productie van moedermelk op gang komt.

Lees meer over homeopathie