logo boiron
Hoe omgaan met winterziektes als je zwanger bent?

Hoe omgaan met winterziektes als je zwanger bent?

Zwangerschap
Tijd om te lezen: 5 min

Winterziektes tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen zijn gevoeliger dan gewoonlijk en vrezen de winter en de portie...

Winterziektes tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn gevoeliger dan gewoonlijk en vrezen de winter en de portie verkoudheden die erbij hoort: keelontsteking, buikgriep en andere seizoensgebonden aandoeningen. Maar hoe kan je jezelf verzorgen als een heleboel geneesmiddelen negen maanden lang verboden zijn? Antwoord van Dr Besnard-Charvet.

zwangerschap winterziektes

Jezelf verzorgen is
mogelijk

Tijdens de zwangerschap worden bepaalde behandelingen met klassieke geneesmiddelen afgeraden of zelfs verboden. Deze periode gaat vaak gepaard met een aantal ongemakken, maar het is nuttig voor toekomstige moeders om een alternatief te vinden zonder
risico voor hun baby en henzelf
.

Tijdens de zwangerschap wordt de huisapotheek van een toekomstige moeder maar schaars. Veel geneesmiddelen, zoals ontstekingsremmers en sommige antibiotica, worden afgeraden of zijn zelfs verboden. "Alleen in geval van koorts of risico op bacteriële infectie kan de arts ervoor kiezen antibiotica voor te schrijven", legt Dr. Besnard-Charvet uit. Een doeltreffend en veilig alternatief voor moeder en baby is homeopathie. Homeopathische geneesmiddelen, die geen chemische toxiciteit hebben, hebben geen gekende bijwerkingen en zijn een geschikte oplossing voor de behandeling van acute winteraandoeningen zoals verkoudheid, buikgriep of keelpijn.

Een ehbo-kit zonder risico’s

De winter is het seizoen van de gastro-enteritis of buikgriep die het dagelijks leven kunnen verstoren. "In geval van een epidemie en zodra de eerste symptomen zich voordoen, adviseer ik verschillende homeopathische behandelingen om de gevolgen van diarree en voedselvergiftiging te verzachten en de vermoeidheid als gevolg van vochtverlies te verminderen. Na 24 uur moet je een arts raadplegen, want op het einde van de zwangerschap kan een indigestie blaasproblemen verbergen.” En de winter betekent ook herhaaldelijk keelpijn. "De stembanden van een zwangere vrouw zijn kwetsbaarder. Als er geen ontsteking is, kan de arts homeopathie voorschrijven om de pijn te verlichten. Hij kan haar ook adviseren een behandeling tegen de koorts te nemen.”

Een preventieve behandeling met homeopathie

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met kleine problemen, die niettemin een reëel ongemak in hun dagelijks leven vormen.

Naast een gezonde levensstijl en een aangepast dieet, is homeopathie een veilige behandeling voor de gezondheid van de baby en de aanstaande moeder. Veel in homeopathie opgeleide vroedvrouwen schrijven het voor tijdens de zwangerschap en ter voorbereiding op de bevalling.

Homeopathie speelt een belangrijke rol bij de preventie van winterziekten door middel van basisbehandelingen. Het vervangt echter niet het griepvaccin, dat sterk wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen. "In de winterperiode, van oktober tot eind maart, adviseer ik haar een homeopathische behandeling te nemen om bijvoorbeeld griepachtige aandoeningen te voorkomen. Homeopathische geneesmiddelen zijn geen vaccin tegen griep, maar ze helpen wel de griepsymptomen te verminderen.”

Neem de juiste reflexen aan om winterziektes te voorkomen en te behandelen

Snel reageren is noodzakelijk om de eerste symptomen doeltreffend te verminderen.

Praat met je apotheker, arts of vroedvrouw. zij kunnen je adviseren en homeopathische geneesmiddelen voorschrijven die aangepast zijn aan jouw symptomen.

Lees onze FAQ: Wat is homeopathie

De gouden regel: een gezondheidsprofessional raadplegen

"Tijdens de zwangerschap is een vrouw gevoeliger om infecties op te lopen die ook haar baby kunnen verstoren. Bij de eerste symptomen, kan homeopathie snel virale problemen behandelen en complicaties zoals bijvoorbeeld pneumopathie voorkomen.” En Dr. Besnard-Charvet dringt erop aan dat de toekomstige moeder een gezondheidsprofessional raadpleegt. "Ik adviseer geen zelfmedicatie voor een zwangere vrouw. Homeopathie is niet gevaarlijk, maar het moet verstandig gebruikt worden. Met het juiste advies kan de zwangere vrouw de juiste geneesmiddelen nemen waardoor de symptomen sneller voorbijgaan, en zonder gevolgen voor de gezondheid van de baby".

Een kwestie van gezond verstand

Tijdens een epidemie mag je je huis verluchten, ook al is het koud. Was je handen regelmatig en zorg voor een voorraad zakdoeken. "Ik raad mijn patiënten aan een masker te dragen als dat nodig is. En bovenal, een zwangere vrouw moet naar zichzelf luisteren. Als ze zich niet goed voelt, belt ze haar vroedvrouw of dokter voor advies.”