logo boiron
eczeem - kind

Hoe eczeem bij kinderen behandelen?

Pediatrie
Tijd om te lezen: 5 min

Eczeem bij kinderen: Eczeem is echt een grote last voor kinderen die er aan lijden, dat getuigen de mama’s die dokter Raynaud heeft ontmoet. Ontdek in dit artikel de adviezen uit het boek van Dr Anne Raynaud en de getuigenissen van haar patiënten.

Homeopathie blijkt zeer nuttig en doeltreffend te zijn bij de behandeling van huidziekten zoals de bestrijding van eczeem, maar ook melkkorstjes en rode billetjes bij zuigelingen, impetigo en zelfs waterpokken. Het is een geschikte therapie die niet alleen ontstekingsreacties kan behandelen, maar ook de frequentie en intensiteit ervan kan verminderen door een preventieve behandeling. Omdat ze geen bijwerkingen hebben, zijn homeopathische geneesmiddelen veilig voor kinderen, zelfs voor zuigelingen. "Mijn zoon is nog te klein om hem de granulen te geven. Mijn kinderarts adviseerde me om ze te laten smelten in een klein zuigflesje met water. De granulen hebben een aangename smaak, dus drinkt hij het gemakkelijk op", zegt Céline. En als je een zalf op basis van cortisone bij je kind aanbrengt, hoef je je geen zorgen te maken want homeopathie heeft geen wisselwerking met andere geneesmiddelen.

Eczeem, een chronisch-progressieve ziekte

Deze chronische huidontsteking treedt vaak op vanaf het eerste levensjaar van een kind. Louise, Pauline's dochter, begon symptomen te vertonen toen ze ongeveer drie maanden oud was. Dit "atopisch eczeem" of "kindereczeem" is, volgens Dr. Raynaud, de meest voorkomende vorm die zich langzaam ontwikkelt bij elke periodieke opflakkering. Louise's eczeem neemt de vorm aan van kleine puistjes, maar de uitslag kan er ook uitzien als blaren, roodheid, etteren of extreme droogheid met jeuk. De oorzaken van eczeem variëren, en kunnen te wijten zijn aan een familiegeschiedenis van allergieën, zoals Louise heeft, of aan een contactallergie voor bepaalde producten. Plotse acute opstoten kunnen ook worden veroorzaakt door stress.

Homeopathie, een behandeling op maat

"Op advies van mijn dermatoloog was ik mijn kind met supervette zeep en smeer ik een crème op basis van cortisone om de jeuk te verminderen. Maar dit is niet meer genoeg," zegt Isabelle. Het probleem met cortisone is dat het effect na verloop van tijd afneemt, omdat het werkt op het symptoom, maar niet op het onderliggende probleem. Om de oorzaak te behandelen kan je best een een homeopaat raadplegen, omdat dit type pathologie een grondig medisch onderzoek vereist om een behandeling te kunnen geven die op het kind is afgestemd. In het geval van eczeem zijn de symptomen zeer uiteenlopend. In afwachting van een afspraak bespreekt Dr. Raynaud in haar boek de veelheid van mogelijke homeopathische behandelingen, afhankelijk van de symptomen die het kind vertoont. Of het nu gaat om doorzichtige blaasjes met jeuk die worden verzacht door het aanbrengen van warmte, blaasjes die lijken op brandwonden die snel geïnfecteerd raken, een dikke afscheiding die opdroogt en korstjes vormt in de plooien (achter de oren, oogleden, mond, ellebogen, benen), homeopathie kan de pijn van je kind verzachten.

Raadpleeg je apotheker of arts en vraag advies over de geschikte behandeling om uw kind te helpen.

Lees meer over 'je verzorgen zonder risico'