logo boiron
Hooikoorts

Hooikoorts

KNO
Tijd om te lezen: 5 min

Hooikoorts of allergische rhinitis. Niezen, jeukende of rode ogen, loopneus: met de lente ben je weer een ware pollendetector geworden!

Hooikoorts of allergische rhinitis

Allergie is een abnormale reactie van het organisme op een stof die meestal goed verdragen wordt. Inderdaad, voor de meesten van ons vormt het inademen van pollen geen enkel probleem

Wanneer je lichaam reageert, beschouwt uw immuunsysteem de pollen – verkeerdelijk – als potentiële agressors.

Daarop komt een stof, histamine, vrij in het lichaam. Histamine veroorzaakt niesbuien, een prikkend en pijnlijk neusslijmvlies, oogirritatie, tranende ogen en soms conjunctivitis.

De ontsteking komt binnen enkele uren op en zorgt voor overvloedige heldere neusloop, met periodes waarbij de neus verstopt is. Hierdoor ben je verplicht om via de mond te ademen.

Deze situatie houdt aan gedurende de volledige periode waarin je blootgesteld bent aan de pollen die bij jou de allergie veroorzaken.

Hoe hooikoorts vermijden?

Hoe kan je allergische rhinitis vermijden?

TIP 1: Vermijd de allergenen
Beperk het contact met de plant(en) waar je allergisch aan bent. Vermijd wandelingen in velden en bossen, vooral op dagen met veel wind. In het pollenseizoen worden uitstapjes in de namiddag het best vermeden. De pollenconcentratie in de lucht is dan namelijk op z’n hoogst.

Wanneer je in de auto zit houdt u best de ramen gesloten. Laat ook tijdig de pollenfilter van je auto nakijken en vervangen indien nodig.

TIP 2: Zorg voor gezonde lucht
Verlucht ‘s morgens gedurende minstens een uur uw huis. Houd daarna de ramen en deuren gesloten voor de rest van de dag.
Je kan 2 keer per dag je neus spoelen met fysiologisch serum.
Vermijd vervuilde lucht en rokerige ruimtes.

TIP 3: Verzorg je vanaf de eerste symptomen
Verzorg je vanaf het moment dat je de eerste hinder ondervindt, en voor dat de allergische rhinitis de kans krijgt om te verergeren. Homeopathische geneesmiddelen zullen, bij een acute aanval, de reactie van het lichaam op de pollen verminderen, waardoor de symptomen minder erg zullen doorkomen.

TIP 4: Vermijd het hervallen
Je arts kan een dieptebehandeling op basis van homeopathische geneesmiddelen overwegen. Deze behandeling laat toe om, met verloop van tijd, je gevoeligheid voor bepaalde pollensoorten te doen afnemen, en zelfs te doen verdwijnen.

Slim tuinieren

  • Plant geen soorten die bekend zijn om hun sterke allergenen (mimosa, notelaar, cypres, berk, els, es, liguster, haagbeuk, populier, wilg);
  • Vraag, indien mogelijk, aan iemand anders om het gras te maaien;
  • Combinaties van allergie en bepaalde schimmels zijn mogelijk. Vermijd daarom om dode bladeren op te rapen.
  • Snoei ambrosia vóór juli, en laat de plant zeker niet woekeren.
  • Geef de voorkeur aan soorten waarvan het stuifmeel van de bloemen weinig allergiserend is (lila, hortensia, rhododendron, magnolia).

Pollenkalender

Deze kalender kunt u gebruiken als leidraad. Hij bevat een 30-tal planten én de periodes van het jaar waarin hun pollen actief zijn.

Het Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk bestudeert de luchtkwaliteit en de aanwezigheid van pollen. Op deze site vind je een wekelijks pollenrapport terug.

Pollenkalender