logo boiron
winter in topconditie

Blijf in topconditie tijdens de winter

Dagelijks leven
Tijd om te lezen: 5 min

Winterpathologieën herkennen: Griepachtige toestanden Verplaatsingen voor het werk, de werkdruk, familiale...

Winterpathologieën herkennen

Griepsymptomen

Verplaatsingen voor het werk, de werkdruk, familiale verplichtingen, reizen,… Griepsymptomen maken geen deel uit van je agenda!

Wat zijn griepsymptomen?
Griepsymptomen zijn te wijten aan virussen die je besmetten. Bovendien zijn deze virussen besmettelijk en worden ze doorgegeven via de luchtwegen.
De eerste symptomen van griep zijn koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn.

Keelpijn

Koude, vochtigheid, luchtstromen, airco, luchtvervuiling, rokerige ruimtes,…kunnen aan de basis liggen van keelpijn.

Wat is keelpijn?
Keelpijn is een irritatie van de achterste keelholte, met jeuk en prikkelingen tot gevolg. Deze oncomfortabele symptomen, die bovendien seizoensonafhankelijk zijn, zijn meestal van milde en voorbijgaande aard. Ze verdwijnen snel wanneer ze van in het begin aangepakt worden.

winterpathologieën herkennen

Hoest

Meestal mild en voorbijgaand, maar toch hinderlijk en vermoeiend. En niet alleen voor de zieke, maar ook voor zijn of haar omgeving;

Wat is hoest?
Hoest kent vele aanleidingen: blootstelling aan koude, vochtigheid, airco, luchtvervuiling, luchtstromen, pollen,... Hoest is een reflex van ons organisme die uitgelokt wordt door de ophoping van slijmen of door irritatie van de luchtwegen.
Hoest kent 2 types: droge hoest en vette hoest.

  1. Bij vette hoest moet het organisme geholpen worden om de slijmen uit de luchtwegen te evacueren door ze vloeibaar te maken. Zo kunnen ze makkelijker opgehoest worden.
  2. Droge hoest moet gekalmeerd worden. Zo wordt de irritatie beperkt.

Verkoudheid

Een verstopte neus, of - juist het tegengestelde – een neus die stroomt als een fontein, hoestbuien, tranende ogen,... Een verkoudheid is altijd van voorbijgaande aard, maar brengt de nodige last en vermoeidheid met zich mee. De oorzaken van een verkoudheid zijn talrijk en gevarieerd: plotse koude, vochtigheid, airco,...

Wat is een verkoudheid?
Onze neus filtert de lucht die stofdeeltjes, microben en andere vervuilingen bevat. Maar soms wordt deze filterfunctie overbelast. Het gevolg is loopneus of neusverstopping, niesbuien, tranende ogen,… Verkoudheden evolueren in verschillende fases, met soms overvloedige en irriterende secretie. Deze kan helder of visceus zijn. Verkoudheden worden veelal geassocieerd met hoofdpijn en een algemeen gevoel van vermoeidheid. Daarom vinden we een verkoudheid ”lastig”, vooral wanneer dit meerdere dagen aansleept.

winter in topconditie

Reageer vanaf de eerste
symptomen

Maak je de goede reflexen eigen om winterpathologieën te voorkomen en te verzorgen. Om de symptomen doeltreffend te bestrijden is snel reageren de boodschap.

Praat met je apotheker of dokter, zij kunnen jou homeopathische geneesmiddelen adviseren of voorschrijven die perfect afgestemd zijn op je symptomen.

Bereid je voor op de winter

  • Opteer voor een gevarieerde en gebalanceerde voeding met een voldoende consumptie aan groenten en fruit, wegens hun rijkdom aan vitaminen en mineralen die het immuunsysteem stimuleren.
  • Slaap voldoende.
  • Was je handen regelmatig als je van buiten komt of als iemand uit jouw omgeving grieptoestanden heeft. Voor een effectieve handwasbeurt, wrijf je handen minimum 30 seconden met zeep, besteed aandacht aan vingernagels, vingertoppen, handpalm, buitenkant van de handen, vingergewrichten en polsen. Droog je handen af met een proper papieren doekje of nog beter met een wegwerp doekje of keukenrol. Vergeet niet dat buitenshuis een hydroalcoholische oplossing kan worden gebruikt in plaats van zeep.
  • Sport helpt bij het elimineren van gifstoffen en stimuleert de natuurlijke afweer van het lichaam.

Zorg voor een gezonde leefomgeving

3 aandachtspunten: verlucht, bevochtig en verwarm met mate

  1. Aarzel niet om de ramen open te zetten, zelfs wanneer het koud is; een afgesloten ruimte bevordert de verspreiding van microben. 10 minuten verluchten is voldoende om de lucht te zuiveren, vooral in de winter, omdat de kou nadelig is voor de overleving van virussen.
  2. Zet op verschillende plaatsen in huis luchtbevochtigers met enkele druppels essentiële olie (eucalyptus, rozemarijn, den,...)
  3. Vermijd bruuske temperatuurswisselingen. Stel de kamertemperatuur in op 20°C voor de leefruimtes en 18°C voor de slaapkamers