logo boiron
darmmicrobioom

Wat is het darmmicrobioom?

Immuniteit
Tijd om te lezen: 5 min

Het darmmicrobioom, ook wel darmflora genoemd, bevindt zich voornamelijk in de dunne darm en de dikke darm. Het bestaat uit...

Het darmmicrobioom, ook wel darmflora genoemd, bevindt zich voornamelijk in de dunne darm en de dikke darm.
Het bestaat uit bacteriële stammen, d.w.z. groepen van levende micro-organismen zoals bacteriën, schimmels of niet-pathogene virussen die, wanneer zij in evenwicht zijn, bijdragen tot de goede werking van het organisme.

Waarvoor dient het darmmicrobioom?

het darmmicrobioom speelt een sleutelrol in :

  • de stofwisselingsfunctie: het stimuleert de darm, vergemakkelijkt de spijsvertering en de absorptie,
  • de immuunfunctie: het zorgt onder meer voor bescherming tegen ziekteverwekkers en neemt deel aan de ontwikkeling en de goede werking van het immuunsysteem,
  • neurologische functie: het neemt deel aan de regulering van het zenuwstelsel en beïnvloedt de neurologische ontwikkeling.

Wist je dat...

  • Ons darmmicrobioom weegt 1 tot 2 kg.
  • Er zijn ongeveer 1000 verschillende bacteriële stammen geïdentificeerd, in de huid, mond, vagina, urinewegen... Maar het darmmicrobioom is daarvan het belangrijkste.
  • Bij een gezond individu telt het gemiddeld 160 bacteriële soorten, met een gemeenschappelijke kern van ongeveer vijftien soorten bij gezonde individuen.
Osmobiome gamma

Hoe kunnen we voor ons
darmmicrobioom zorgen?

Voedselhygiëne is essentieel voor het behoud van een gezond darmmicrobioom. De consumptie van gefermenteerde producten wordt aanbevolen om het evenwicht te bewaren. De bacteriële stammen zijn in hoofdzaak bacteriën die aanwezig zijn in yoghurt, kefir, zuurkool, augurken, enz.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals verse of gedroogde groenten, fruit en granen, zijn ook een aanwinst voor ons microbioom. Zij bevatten bestanddelen waarmee de darmbacteriën zich voeden, waardoor hun diversificatie wordt bevorderd. Als onze vezelinname voldoende groot is, is ons microbioom stabieler en evenwichtiger.

Osmobiome Flora, voedingssupplementen voor het darmmicrobioom op basis van bacteriële stammen voor kinderen en volwassenen.

De winter komt eraan...

Versterk je immuunsysteem met onze nieuwe gamma voedingssupplement, Osmobiome Immuno, voor het hele gezin (junior, adult, senior).