logo boiron
adaptieve immuniteit

Wat is adaptieve immuniteit?

Immuniteit
Tijd om te lezen: 5 min

De aangeboren en adapatieve immuniteit

De aangeboren en adapatieve immuniteit

Alvorens te begrijpen hoe onze adaptieve immuniteit werkt, moeten we onthouden dat immuniteit het vermogen van ons lichaam definieert om zich te verdedigen tegen ziekteverwekkers: virussen, bacteriën, schimmels, parasieten, vreemde lichamen, enz. Om ons te beschermen tegen infecties die de goede werking van ons lichaam bedreigen, beschikt ons immuunsysteem over twee soorten mechanismen: de aangeboren immuniteit en de adaptieve immuniteit.

Eerstelijnsverdediging: de aangeboren immuniteit

De aangeboren immuniteit is het eerste verdedigingsmechanisme dat het lichaam in staat stelt zich te organiseren om een agressor onmiddellijk en doeltreffend te bestrijden. Het wordt zo genoemd omdat het vanaf de geboorte in ons lichaam aanwezig is. Het bestaat hoofdzakelijk uit onze natuurlijke fysieke barrières zoals huid en slijmvliezen, maar ook uit afscheidingsproducten die een chemische barrière vormen, zoals speeksel, maagsappen of tranen. Inwendig voorkomen verschillende soorten immuuncellen en -eiwitten de verspreiding van infectieuze stoffen die erin slagen het lichaam binnen te dringen.

Wat is adaptieve immuniteit?

Tweedelijnsverdediging: de
adaptieve immuniteit

Adaptieve immuniteit (ook wel verworven immuniteit genoemd) is het tweede schild van ons lichaam. Het treedt in werking enkele dagen na het contact met het vreemde micro-organisme, nadat de agressor erin geslaagd is door de eerste verdedigingsbarrière heen te breken.

Deze tweedelijnsverdediging stelt ons in staat een specifieke reactie te verkrijgen tegen het aanwezige micro-organisme. Enerzijds berust de adaptieve immuniteit zich op lymfocyten (B) die antilichamen produceren die specifiek zijn voor de ziekteverwekker. Anderzijds mobiliseert ze (T)-lymfocyten die in staat zijn de door de ziekteverwekker geïnfecteerde cellen te herkennen en te vernietigen.

Een groep "geheugen"-lymfocyten blijft in het lichaam opgeslagen, in de thymus, de milt en de lymfeknopen. Zij onthouden de ziekteverwekkers die ze reeds zijn tegengekomen, zodat ze deze bij een volgende ontmoeting doeltreffender en sneller kunnen herkennen en neutraliseren. Ze zijn zeer gevoelig en reactief en hebben een levensduur van enkele tientallen jaren.

De adaptieve immuniteit heeft dus een geheugen voor agressoren. Bij elke nieuwe blootstelling aan een eerder aangetroffen micro-organisme, komt het sneller en sterker in het spel. Dit verklaart waarom we waterpokken, mononucleosis, hepatitis A en andere besmettelijke ziekten maar één keer oplopen.

Hoe kan je je immuniteit versterken?

Een gezonde levensstijl, een gezonde en evenwichtige voeding en een regelmatige lichaamsbeweging zijn sleutelfactoren om een goed immuunsysteem te behouden. Maar bij het naderen van de winter, is het vitaal dat je je immuunsysteem versterkt. Want je lichaam wordt verzwakt door stress en vermoeidheid, en daarbij word je ook bedreigd door de verschillende virale seizoensgebonden epidemieën (seizoensgriep, rinofaryngitis, virale angina, bronchitis, gastro-enteritis, enz.). Voedingssupplementen en essentiële oliën kunnen helpen. Homeopathische geneesmiddelen zijn van nature een veilige en risicoloze oplossing om je immuniteit te versterken.

Veel gezondheidsdeskundigen, artsen en apothekers met een expertise in de homeopathie raden deze aan. Deze therapeutische behandeling werkt op lange termijn. Homeopathie heeft geen bekende bijwerkingen en respecteert het lichaam. Het is geschikt voor iedereen en is combineerbaar met andere medische behandelingen.