logo boiron
zonneallergie

Hoe voorkom je zonneallergie?

Dermatologie
Tijd om te lezen: 5 min

Je huid ontdekt opnieuw de deugden van de zon, maar deze blootstelling kan soms leiden tot allergieën. Je kan er aan ontsnappen door het advies op te volgen van Claire Cornelise, apothekeres.

Hoe ontstaat een zonneallergie?

Een zonneallergie treedt plotseling op bij de eerste blootstelling aan de zon. Wanneer het lichaam zijn hittetolerantiedrempel bereikt, mobiliseert het zijn afweersysteem, wat een allergische ontstekingsreactie teweegbrengt. Je kunt zwelling voelen, een branderig gevoel, jeuk, de huid is korrelig, en kan zelfs een kartonnen effect hebben met kleine bultjes. In het algemeen komt de zonneallergie voor op het decolleté, het gezicht, de bovenkant van de oren, de schouders en de binnenkant van de onderarmen, waar de huid gevoeliger is.

Hoe voorkom je zonneallergie?

Hoe zonneallergie vermijden?

Ongeacht het huidtype is bescherming tegen de zon absoluut noodzakelijk om schade aan de huidcellen te voorkomen. In het ideale geval moet je de zon vermijden, maar dat kan ingewikkeld zijn. We vermijden daarom een blootstelling tussen 12.00 en 16.00 uur, wanneer de zon het schadelijkst is, en smeren wij ons regelmatig in met zonnecrème factor 50. Om uitdroging van de huid tot een minimum te beperken, bescherm je je best met een hoed en een T-shirt en drink je vooral voldoende water, want hydratatie komt zowel van binnen als van buiten. Je kan ook een preventieve homeopathische behandeling overwegen.

Kan je een zonneallergie
voorkomen met homeopathie?

Natuurlijk, maar je moet niet wachten tot je op vakantie gaat. De preventie begint in de lente zodra je tijd buiten doorbrengt. En zelfs als je in augustus vertrekt, kun je in juni met preventie beginnen, er is absoluut geen risico op gewenning. Er zijn homeopathische geneesmiddelen voor mensen die neigen te reageren op de zon en zeezout als aanvulling op zonnecrème. Deze mensen kunnen ongeveer acht dagen voor vertrek met de behandeling beginnen. Aarzel in elk geval niet om raad te vragen aan je arts of apotheker.

Hoe behandel je een zonneallergie?

"Van zodra er symptomen optreden, moet je in de schaduw gaan zitten en je hydrateren. Je kan ook voor verzachting zorgen door kalmerend water op het getroffen gebied te verstuiven. In de homeopathie zijn er geneesmiddelen die allergieën verlichten en andere die gevoelens van zwelling of branderigheid, huiduitslag of jeuk verlichten. De ideale dosering is: vijf granulen om de 15 minuten en nadien de innames spreiden tot de symptomen verdwijnen. Omdat de kleine tubes je overal kunnen volgen, kun je jezelf meteen behandelen! Vergeet niet om na het douchen een verzachtende en hydraterende after-sun lotion aan te brengen. Vergeet niet dat je huid veel water nodig heeft."

Beschrijf uw symptomen aan uw apotheker, die je kan adviseren over de beste homeopathische behandeling.

Lees ons artikel FAQ : Homeopathische Geneesmiddelen

Wat zijn de voordelen van homeopathie?

"Het is een doeltreffende en veilige therapie, van peuter tot bejaarde, en is zeer gemakkelijk in te nemen. Laat de granulen gewoon smelten in de mond of los ze op in een beetje water voor baby's. Er zijn geen bijwerkingen voor de patiënt en er is geen onverenigbaarheid met andere geneesmiddelen. Homeopathie, als aanvulling op de klassieke geneeskunde, heeft haar plaats voor een beter gezondheidsevenwicht. "

"Vraag je arts of apotheker om advies om je het geschikte geneesmiddel te kunnen geven. "

Lees meer over de integratieve geneeskunde