logo boiron
soulager varicelle homéopathie boiron

Waterpokken verzachten met homeopathie?

Pediatrie
Tijd om te lezen: 3 min

In België hebben naar schatting 80% van de kinderen van 5 jaar en meer dan 90% van de kinderen van 10 jaar waterpokken gehad*. Zoals alle virale ziektes, vereisen waterpokken in hun normale vorm geen behandeling met antibiotica en kunnen na 10 dagen genezen worden met een aangepaste behandeling die vooral gericht is op het verlichten van de symptomen.

enfant varicelle

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een besmettelijke kinderziekte. Het wordt veroorzaakt door een virus dat behoort tot de herpesvirusgroep. Het is zeer besmettelijk en komt epidemisch voor, meestal aan het begin van de lente en het begin van de zomer. Na besmetting volgt een incubatieperiode van 10 tot 21 dagen waarin het kind geen symptomen vertoont. Daarna krijgt het kind koorts, meestal matig (tot 38°C), met af en toe hoofdpijn. Er verschijnen rode vlekken op de huid die zich snel ontwikkelen tot zachte blaasjes omgeven door een rode kringZe hebben een diameter van drie of vier millimeter en zijn gevuld met een heldere vloeistof die op dauwdruppels lijkt en later troebel wordt. Deze blaasjes gaan gepaard met intense jeuk. De uitslag verschillende opeenvolgende golven voorkomen. Het begint op de achterkant van de nek, borst, buik of rug en kan geleidelijk het hele lichaam bedekken, inclusief het gezicht, de hoofdhuid, de binnenkant van de mond en het genitale slijmvlies. Alleen de handpalmen en voetzolen blijven gespaard.

Hoe wordt het overgedragen?

Het waterpokkenvirus is bijzonder besmettelijk. Het wordt overgedragen door direct contact met de blaasjes of indirect via besmette voorwerpen of oppervlakken. Het kan ook worden overgedragen via de luchtwegen, door het inademen van speekseldruppels uitgestoten door een kind dat een drager is. Besmetting vindt plaats 2 tot 4 dagen voordat de uitslag verschijnt en duurt ongeveer een week, tot de blaasjes opdrogen en korsten vormen.

bébé varicelle

Hoe kan homeopathie een kind met waterpokken ondersteunen?

Zoals bij elke virale infectie is het niet nodig om waterpokken met antibiotica te behandelen (behalve in het geval van complicaties). Na een consultatie zal een homeopathische arts over het algemeen elk symptoom behandelen. In de meeste gevallen zal hij of zij homeopathische geneesmiddelen voorschrijven om de koorts en de huiduitslag onder controle te houden, de jeuk te verlichten en de wondheling bevorderen als de blaasjes het korststadium bereiken.

Vind een gezondheidsprofessional die homeopathie beoefent

Hoe kun je de jeuk van waterpokken verminderen en littekens voorkomen?

Als waterpokkenblaasjes worden opengekrabd, kunnen ze onuitwisbare littekens achterlaten. Het is daarom heel belangrijk om kinderen aan te moedigen om niet aan deze letselste krabben. Enkele tips om het risico op littekens te verminderen: knip en vijl de nagels, doe 's nachts wantjes aan (of sokken als handschoenen) om krabben overdag te voorkomen, was regelmatig handen. Vermijd ook om het kind in omstandigheden te plaatsen die zweten bevorderen (warmte verergert de jeuk) en gKies voor een niet-ontvettende dermatologische zeep en eventueel een ontsmettende letsels. Ten slotte, kleed het kind bij voorkeur in ruime katoenen kleding om wrijving op de huid te verminderen.

* https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/waterpokken-en-zona