logo boiron

8 maart, internationale vrouwendag

Tijd om te lezen: 5 min

Verzorgen zonder risico dankzij een globale en geïndividualiseerde aanpak: dit is de missie van de Laboratoires Boiron. Trouw aan onze waarden, zetten wij ons in voor de specifiek gezondheidskwesties van vrouwen via een reeks informatieve dossiers en presentaties.

Als het om gezondheid gaat, zitten vrouwen en mannen niet in hetzelfde schuitje!

Vandaag de dag, zijn er nog steeds ongelijkheden tussen mannen en vrouwen op sociaal en professioneel vlak; er moet nog steeds een strijd gevoerd worden.

Er is echter één gebied waar we geen gelijkheid moeten eisen, maar moeten werken aan de erkenning van de verschillen: onze gezondheid! Op het vlak van  geneeskunde zijn er inderdaad “ongelijkheden". Er zijn onmiskenbaar specifieke verschillen als gevolg van chromosomale, fysiologische en hormonale verschillen. Pijnlijke menstruaties, terugkerende urineweginfecties en schimmelinfecties, menopauze, vroegtijdige risico's op hormoonafhankelijke kankers... het zijn slechts enkele van de ongemakken die het leven van vrouwen kunnen beïnvloeden.

Maar het beperken van de specifieke kenmerken van de gezondheid van vrouwen tot de gynaecologische sfeer is te kortzichtig. Bepaalde pathologieën zijn lang onder gediagnosticeerd door vooroordelen.

Hart- en vaatziekten, die traditioneel als "mannelijk" worden bestempeld, zijn echter de belangrijkste doodsoorzaak (26,7%) voor vrouwen in België*,  ruim vóór borstkanker;  minder mannen -23,4%- overlijden  in België door hart-en vaatziekten.

Vaak worden de bijzonderheden van de risicofactoren en bepaalde uitingen van de tekenen van een infarct bij vrouwen genegeerd of onderschat. Daardoor gaan vrouwen niet onmiddellijk naar een arts, met het risico dat de diagnose en de passende behandeling worden uitgesteld.

Aangezien vrouwen en mannen heel verschillend zijn op het vlak van gezondheid, is het belangrijk de voorkeur te geven aan een aanpak die gebaseerd is op kennis van de specifieke kenmerken van elk van beide. Om voorlichting te geven, preventie te bevorderen, chronciteit en het pathologiseren van bepaalde aandoeningen te beperken, lanceren de Laboratoires Boiron een reeks informatieve dossiers over de gezondheid van vrouwen.

Via deze regelmatige informatie momenten, zal Boiron zijn expertise, kennis en ervaring in de gezondheid ten dienste stellen van vrouwen en hun specifieke behoeften.

*Statbel, cijfers 2019

Valérie Lorentz Poinsot, Directrice Générale

Ik ben meer dan twintig jaar actief in de gezondheidssector en dit heeft me doen vastellen dat het onderwerp gezondheid vrouwen interesseert en bezighoudt. Want zij worden vanaf hun adolescentie geconfronteerd met menstruatie, later met anticonceptie, zwangerschap, seksualiteit en menopauze. Vrouwen hebben dus al jong en levenslang een bijzondere band met hun gezondheid.

Valérie Lorentz-Poinsot - Directeur van de Laboratoires Boiron en voorzitter van het Internationale Vrouwenforum (IWF) Rhône-Alpes