logo boiron
Weer gaan sporten in alle veiligheid

Weer gaan sporten in alle veiligheid

Fysieke kwaaltjes en sport
Tijd om te lezen: 5 min

Liggen je loopschoenen al maanden in de kast? Wil je weer gaan sporten, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen?...

Liggen je loopschoenen al maanden in de kast?
Wil je weer gaan sporten, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen?

Geen paniek, wij vertellen je hoe je er veilig weer in vliegt!

Het mooie weer, meer vrije tijd door telewerken, kriebels om te bewegen... Er zijn tal van redenen om weer te beginnen sporten. En het goede nieuws is dat ze allemaal prima zijn.

Als je een paar maanden niet gesport hebt, is het belangrijk echte motivatie te vinden om weer serieus aan de slag te gaan. Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoeveel je vroeger gesport hebt. Die motivatie, in combinatie met het plezier dat je beleeft aan sporten, is essentieel om het vol te houden. Ongeacht of je alleen of in groep sport. Maar motivatie en plezier alleen zijn niet genoeg. Vooral niet als je na een lange onderbreking weer gaat sporten. Er zijn nog andere belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden.

Eerst en vooral moet je haalbare doelstellingen bepalen voor de intensiteit van je training en het aantal sessies per week. Het belangrijkste is dat je geleidelijk opbouwt en naar je lichaam luistert.

pijnlijke ledematen masseren

Het is normaal spierpijn te hebben na het sporten, maar die mag niet té pijnlijk worden. Spierpijn is erg frustrerend in het begin, maar de pijn vermindert of verdwijnt na verloop van tijd. Je kan je pijnlijke ledematen ook masseren, met een Arnica-crème bijvoorbeeld, om je lichamelijk herstel te bevorderen. Als je voelt dat de pijn te erg wordt, ga dan naar de dokter.

Nog iets dat door veel sporters te vaak wordt verwaarloosd, maar des te belangrijker is wanneer je weer gaat sporten: de opwarming. Die bereidt je spieren voorzichtig voor, maar helpt ook spierblessures te voorkomen, je mentaal klaar te stomen en je prestaties te verbeteren.

Denk er voor, tijdens en na het sporten ook aan goed gehydrateerd te blijven. Water is je beste bondgenoot. Vermijd energiedranken die vol zitten met suiker en niet zo efficiënt zijn als water om te herstellen. Een evenwichtige voeding helpt je beter te presteren en daarna sneller te recupereren.

En hoe zit het met stretchen na het sporten? Opgelet daarmee. Dat voelt misschien ontspannend, maar kan ook leiden tot spierletsels. Je kan beter minstens zes uur voor of na een inspanning stretchen. Of beter nog, op een andere dag.

Denk tot slot ook aan een kwaliteitsvolle uitrusting, anders riskeer je blessures op te lopen op korte of lange termijn. Twijfel je over iets? Vraag dan zeker raad aan een professional (arts, kine, sportcoach).