logo boiron

31 mei... werelddag zonder tabak

Bijna 1 op 5 Belgen rookt!

Wie rookt, verhoogt zijn risico op kanker, maar liefst 19% van alle kankers wordt veroorzaakt door roken! Roken verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. In België sterven jaarlijks 15.000 rokers vroegtijdig als gevolg van het roken.

Zwangerschap ... een bijzondere tijd

De zwangerschap is vaak een periode waarin een vrouw op zoek is naar een gezondere levensstijl voor haarzelf en haar baby in de baarmoeder. Ze probeert een gezondere omgeving om zich heen te creëren voor haar baby.

Wist je dat in België...

  • 10% van de zwangere vrouwen roken tijdens hun zwangerschap?
  • 20% van de vrouwen die roken, stoppen met roken tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap. Dus... 80% blijft roken na het 1e trimester...
  • Van de rokers stopte ongeveer de helft (47%) onmiddellijk na de aankondiging van de zwangerschap met roken.

Zwangerschap is een zeer belangrijke motivatie om te stoppen met roken, omdat de risico's van het roken zeer groot zijn. Verhoogd risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschap, miskraam en vroegtijdige bevalling, groeiachterstand van de foetus, verhoogd risico op gespleten lipafwijkingen, verhoogd risico op diabetes voor het kind, risico op schildklierafwijkingen bij de foetus etc.

Stoppen met roken...

Motivatie is een essentiële factor bij het succesvol stoppen met roken, maar is niet voldoende. De juiste strategie om te stoppen, hangt af van de mate van verslaving en het profiel van elke roker.

Lees het persbericht

Het belang van de verloskundige en de gynaecoloog

Onder begeleiding van een gezondheidsprofessional heeft een roker meer kans op succes. Het beoordelen van de verslaving van de zwangere vrouw is een integraal onderdeel van de verloskundige anamnese en de follow-up van de rokende zwangere vrouw. De verloskundige en de gynaecoloog moeten deze risicofactor beoordelen en de zwangere vrouw duidelijk informeren over het belang van stoppen.

Welke behandelingen zijn beschikbaar en gevalideerd om zwangere vrouwen te helpen bij het stoppen met roken?

  1. Het motivatiegesprek
  2. Cognitieve gedragsondersteuning, dit is empathische ondersteuning
  3. Intermitterende en voorzichtige nicotinesubstitutie moet kunnen worden voorgeschreven (goedgekeurd door de gynaecoloog), met follow-up door een tabakoloog, CO- en cotinine urine testen.

Homeopathie en rookstop

Welke strategie ook wordt toegepast om te stoppen met roken, homeopathie blijkt een aanvullende oplossing te zijn om te helpen bij het stoppen met roken. Het maakt de behandeling mogelijk van ontwenningsverschijnselen (nervositeit, slaapstoornissen, toegenomen eetlust, enz.) Iedereen ervaart de ontwenningsverschijnselen individueel.

Caroline Chiavetta, vroedvrouw, gediplomeerd tabakoloog en opgeleid in homeopathie

"Ik ben verloskundige en heb en bijkomende opleiding in homeopathie en tabakologie gevolgd. Homeopathie, therapie gebaseerd op de gelijkenis van de symptomen en gewaarwordingen van de persoon, biedt mij elke dag de mogelijkheid om de zwangere vrouw te helpen, door haar proces van zelfregulering van haar lichaam en psychologisch evenwicht te respecteren en zonder bijwerkingen voor haar en haar baby. Homeopathie is een aanvulling op de allopathie. Homeopathie maakt een geïndividualiseerde behandeling mogelijk, zonder bijwerkingen en is verenigbaar met andere behandelingen. Het is verzorgen zonder risico."

Lees het interview van Caroline Chiavetta