candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

Naar het schijnt is homeopathie...

Over homeopathie bestaan nog veel misvattingen. Het zijn clichés die vaak het gevolg zijn van een gebrek aan kennis over homeopathie en de plaats ervan in de geneeskunde.

Enkele voorbeelden: homeopathie zou gewoon plantengeneeskunde zijn, het zou alleen nuttig zijn voor kinderen, het zou lang duren voor homeopathie werkt, homeopathische middelen zouden enkel worden voorgeschreven door homeopaten … Wij vertellen je hoe het nu precies zit:

1.Naar het schijnt is homeopathie gewoon plantengeneeskunde.

FOUT en JUIST

Homeopathie wordt vaak verward met fytotherapie, een behandeling van ziekten met planten en kruiden.
  
Naast planten gebruikt homeopathie ook dierlijke stoffen (slangen- en bijengif, inktvisinkt, oesterkalk enz.) en minerale of chemische stoffen (grafiet, zwavel, kwik).
  Een ander groot verschil is dat in de homeopathie de basisstof (van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong) wordt verdund en gedynamiseerd en dus in heel kleine dosissen wordt gebruikt. Vandaar dat men weleens spreekt van 'homeopathische dosissen' ...

2.Naar het schijnt mag enkel een homeopaat homeopathische geneesmiddelen voorschrijven.”

FOUT 

Homeopaten zijn artsen die na hun studies geneeskunde nog een gespecialiseerde opleiding homeopathie hebben gevolgd. 
  
Naast deze homeopathische specialisten gebruiken nog talloze andere artsen homeopathische geneesmiddelen voor de behandeling van hun patiënten. Denk maar aan huisartsen, kinderartsen, gynaecologen, chirurgen of tandartsen.

Ook apothekers vervullen een belangrijke rol om homeopathie te adviseren aan patiënten, alsook verloskundigen. 

3.Naar het schijnt wordt er veel klinisch onderzoek gedaan naar homeopathie.

JUIST 

Homeopathie is ontstaan uit onderzoek en staat nog steeds centraal in de wetenschap.

Het homeopathisch onderzoek is heel actief in verschillende domeinen, zoals fundamenteel en klinisch onderzoek. In totaal zijn er bijna 6000 studies gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke bladen. Ze zijn te raadplegen op Pubmed1, de belangrijkste zoekmachine voor wetenschappelijk onderzoek ter wereld.

 

Wat klinisch onderzoek betreft, zijn er talrijke studies uitgevoerd, waarvan er voldoen aan de strengste normen, namelijk gerandomiseerde gecontroleerde klinische studies versus placebo. Die studies bewijzen de werking van homeopathische geneesmiddelen in verschillende aandoeningen. Zo toonde een studie uit 2019 over astmapatiënten aan dat homeopathie, naast de klassieke behandeling, de ademhaling van deze patiënten kan verbeteren2.

 

4.Naar het schijnt duurt het lang voor homeopathie werkt.

FOUT en JUIST

Een van de voordelen van homeopathische geneesmiddelen is dat ze kunnen worden voorgeschreven voor acute aandoeningen (die plots en occasioneel optreden) en chronische ziekten (die regelmatig terugkomen). 

Bij acute aandoeningen moet de homeopathische behandeling slechts korte tijd worden gevolgd (enkele uren of enkele dagen) om de symptomen snel te doen verdwijnen. 

Voor chronische aandoeningen schrijft de arts een homeopathische behandeling voor een langere periode voor (enkele weken) om de intensiteit en de frequentie van de aanvallen te verlichten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij hooikoorts, chronische sinusitis, eczema en herpes. 

 

5.Naar het schijnt zijn homeopathische geneesmiddelen echte geneesmiddelen.

JUIST 

Homeopathie houdt juist in dat artsen een homeopathisch geneesmiddel kiezen om een aandoening of symptoom te behandelen.
  
Alle geneesmiddelen van Boiron zijn trouwens goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. De producten hebben dus het statuut van geneesmiddel en dat staat garant voor hun kwaliteit. Gezondheidsprofessionals en patiënten weten dus dat ze betrouwbaar zijn (normen, farmaceutische controles, certificatie enz.). 

Zoals bij alle geneesmiddelen is het belangrijk dat de gezondheidsprofessional de patiënt goed uitlegt hoe hij het homeopathische geneesmiddel moet gebruiken. Vraag dus advies. 

6.Naar het schijnt krijgen volwassenen en kinderen dezelfde dosis van de homeopathische geneesmiddelen.

JUIST 

Welk homeopathisch geneesmiddel wordt voorgeschreven, dat verschilt van patiënt tot patiënt. Het hangt af van zijn of haar profiel, medische voorgeschiedenis, symptomen ... Het is dus mogelijk dat twee patiënten voor eenzelfde aandoening verschillende behandelingen krijgen.

Iedereen neemt wel dezelfde hoeveelheid granulen en globulen, ongeacht het lichaamsgewicht en de leeftijd, ongeacht of het gaat om volwassenen, kinderen of dieren (meestal 5 granulen of een globuledosis per inname). 

7.Naar het schijnt mag je homeopathische granulen niet aanraken met je handen.

Als je homeopathische granulen met je handen aanraakt, verandert dat niets aan hun kwaliteit en werking.

Maar om hygiënische redenen (heel wat ziekten worden overgedragen via de handen) is het beter om de granulenteller te gebruiken. Zo kun je de granulen gemakkelijker innemen zonder ze te moeten aanraken.

8.Naar het schijnt mag je homeopathische middelen niet combineren met munt of koffie.

Je neemt homeopathische geneesmiddelen het best in met een lege en schone mond, indien mogelijk een tijdje vóór of na de maaltijden. 

Zolang je munt of koffie niet kort vóór of na een homeopathisch geneesmiddel inneemt, hebben die geen enkele invloed op de werking van het geneesmiddel. 

1- PubMed 2- Qutubuddin M, Singh S, Nayak C et al. Efficacy of individualized homeopathy in bronchial asthma in adults: Double-blind, randomized, placebo-controlled, clinical trial in the context of usual care. Advances in Integrative Medicine. 2019;58-65

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok