logo boiron

Arabische koffieboom

Wanneer koffie voor onze gezondheid zorgt.

Alle liefhebbers van sterke koffie weten ten minste twee dingen: Arabische koffiebonen zijn de bron van 's werelds beste arabica's en een teveel ervan kan een goede nachtrust verhinderen. Wat echter minder bekend is, is dat deze bonen ook de bron kunnen zijn van gezondheidsoplossingen voor slaapstoornissen. Geweldig toch?

Arabische koffiebonen homeopathie

Hoe herken je Arabische
koffiebonen?

De Arabische koffieboom is een ongeveer negen meter hoge struik die behoort tot de Rubiaceae-familie. Hij is herkenbaar aan zijn altijd groene, glanzende, elliptische bladeren, zijn witte bloemen, gegroepeerd in groepjes van 3 tot 7, en zijn bessen, die kersen worden genoemd. Deze laatste zijn helderrood of paars als ze rijp zijn en hebben een zoet vruchtvlees. Elk bevat twee zaden, die tegenover elkaar liggen en de vorm hebben van kleine koffiebonen. En zoals de naam al doet vermoeden, is het de Arabische koffieboom die wordt gekweekt om de beroemde Arabica koffie te produceren.

Wil je een beetje geschiedenis bij je koffie

De Ethiopische oorsprong van de Arabische koffieboom is nu bewezen. Zijn naam is echter te danken aan het feit dat hij de wereld veroverde vanuit Jemen. Het waren de Arabieren die de brandtechniek ontwikkelden en koffie verspreidden over de moslimwereld, van Aden tot Istanbul. De Arabische koffieboom kwam pas in de 17e eeuw naar Europa, dankzij de handel met het Ottomaanse Rijk. Het werd voor het eerst beschreven in 1715 door de Franse botanicus Antoine de Jussieu, die het de naam Jasminum arabicum gaf, omdat de bloemen en de geur sterk leken op die van jasmijn. In Europa was er onmiddelijk een rage voor deze nieuwe drank en in de steden werden veel koffiehuizen geopend.

De koffieboom: een veel gekweekte struik

De Arabische koffieboom is de meest gekweekte koffiesoort ter wereld. Arabica is goed voor meer dan de helft van de wereldproductie. Hij wordt geteeld in Afrika, Azië, Amerika en Oceanië, in gebieden tussen de twee tropen en op hoogtes tussen 900 en 2000 meter. De koffieboom heeft speciale omstandigheden nodig om zijn bessen langzaam te laten rijpen en zich vol te stoppen met suikers, die vervolgens heerlijke aroma's geven. Hij heeft geen vorst nodig, geen hoge temperaturen... maar wel veel schaduw. Daarom wordt de Arabische koffieboom gekweekt onder zogenaamde schaduwbomen. Tot de beroemdste Arabica-variëteiten behoren de Blue Mountain uit Jamaica, de Tarrazu uit Costa Rica, de Geisha uit Ethiopië en sinds kort de Bourbon Pointu uit Réunion.

Wat zijn de voordelen van de Arabische koffieboom?

Bij Boiron gebruiken we groene koffiebonen uit Nicaragua en Vietnam. Gedroogd en eerst ontdaan van hun beschermende omhulsel (de tegument), moeten ze ten minste 1% cafeïne bevatten. Ja, de actieve stof die in de apotheek wordt gebruikt is een bekend alkaloïde: cafeïne. De resulterende moedertinctuur bevat mineralen, lipiden, koolhydraten, organische zuren, fenolzuren en stikstofverbindingen. Het wordt gebruikt om gezondheidsoplossingen te produceren die, in lage doses, helpen om de slaap te herstellen.