logo boiron

Braaknoot

Het goede slechte zaad, ook wel Strychnos nux vomica genoemd.

Strychnos nux vomica – het goede en slechte zaad - is bekend om zijn belangrijkste alkaloïde: strychnine. Een zeer giftig bestanddeel dat vroeger werd gebruikt tegen ratten en mollen. Tegenwoordig wordt Strychnos nux vomica soms in de apotheek gebruikt, maar altijd in zeer lage doses en onder zeer strikte voorwaarden.

braaknoot

Van waar komt Strychnos nux vomica?

Strychnos nux vomica is een boom van de Loganiaceae-familie die 10 tot 15 meter hoog kan worden. Het is ook bekend als Braaknoot, en is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het komt voor in Sri Lanka, Thailand, Zuid-Vietnam, Cambodja en India. India is 's werelds grootste producent van Strychnos nux vomica-zaden.

braaknoot

Hoe herken je Strychnos nux vomica?

De soms stekelige Strychnos nux vomica heeft wintergroene bladeren en een grijsachtige schors. Hij is ook te herkennen aan zijn kleine witte bloemen in een cymevorm. De vruchten zijn oranje bessen, 3 tot 6 centimeter in doorsnee, die 2 tot 5 zaden bevatten en zijn ingebed in een wit vruchtvlees. Ze worden rijp geoogst, gewassen om het vruchtvlees te verwijderen en vervolgens in de zon gedroogd. Het zijn deze zaden die in de apotheek met zorg worden gebruikt.

Braaknoot

Wat zit er in een Strychnos nux vomica zaadje?

Strychnos nux vomica-zaden, ook bekend als braaknoten, bevatten twee alkaloïden: strychnine en het derivaat daarvan, brucine. Strychnine, dat zeer giftig is, maakt bijna de helft uit van het totaal aan alkaloïden dat een zaad bevat. Het werd vroeger in zeer lage concentraties in farmaceutische producten gebruikt vanwege zijn stimulerende eigenschappen. De andere bestanddelen zijn een vette olie, bestaande uit glyceriden van oliezuur en linolzuur, en terpenen en derivaten.

Hoe giftig is strychnine?

Braaknootzaden hebben een diameter van 20-25 mm en zijn ongeveer 5 mm dik. Ze zijn niet helemaal plat, één kant is licht convex en de andere kant is licht concaaf. Braaknoten variëren in kleur van lichtgrijs tot groengrijs en hebben een satijnachtig uiterlijk door een zijdeachtige dons van dicht opeengepakte haartjes. Ze zijn reukloos, maar pas op: ze zijn zeer giftig. In feite betekent nux vomica in de naam Strychnos nux vomica letterlijk braaknoot.

Wist je dat?

Zoals Denis Sergent schreef in de krant La Croix, werd Braaknoot gebruikt als gif om van het Beest van Gévaudan af te komen. "We gebruiken vallen (...) evenals vergiftiging, door het verspreiden van met Braaknoot gevulde kadavers van dieren, die rijk zijn aan strychnine"(1). En vóór het verbod in Frankrijk in 1999 werd strychnine gebruikt om kraaien en kleine knaagdieren uit te roeien.

1 - Denis Sergent – La Bête du Gévaudan, un mythe éternel – Journal La Croix, page 21, 19 juillet 2016