logo boiron

Goudsbloem

Een bloem met gouden eigenschappen voor onze huid.

Calendula officinalis, ook bekend als de Goudsbloem, is een zegen voor onze gezondheid. Goudsbloem is wondhelend, antiseptisch en ontstekingsremmend. Ze heeft veel eigenschappen en in het bijzonder verbazingwekkende deugden voor de huid. Bij Boiron letten we erop dat alle weldaden van de bloem bewaard blijven, van de teelt tot de verwerking.

calendula

Laat ons starten met een beetje latijn

Calendula wordt ook wel Goudsbloem genoemd. De naam is afkomstig is van solsequia, een Latijns woord samengesteld uit sol (zon) en sequi (volgen) dat betekent "die de zon volgt". De Calendula bloem heeft namelijk de bijzonderheid zich aan te passen aan de draairichting van de zon. Ze sluit zich 's nachts en gaat weer open als de zon overdag weer opkomt.

Calendula: een fragiele bloem

Calendula officinalis is een gekweekte plant. Ze wordt vooral geteeld in het laagland of in middelgrote bergen en voelt zich goed op warme, zonnige plaatsen. In Europa komt ze vooral voor rond het Middellandse-Zeebekken. Dankzij haar vermogen om de richting van de zon te volgen, heeft Calendula officinalis een bijzonder lange bloeiperiode, die in de vroege zomer begint en in de late herfst eindigt. De bloemen zijn echter niet erg lang houdbaar en de plant is niet winterhard.

calendula

Bekende weldaden sinds de oudheid

Calendula officinalis werd al in de oudheid als geneesmiddel gebruikt. Maar dat niet alleen. Het werd ook gewaardeerd als kleurstof, als cosmetica en zelfs als voedingsmiddel. Pas later ontdekten de Griekse, Indische en Arabische beschavingen al haar geneeskrachtige deugden. De Heilige Hildegard citeerde in de 12e eeuw Calendula in haar medisch handboek. Zij benadrukte de waarde ervan in gevallen van hoofdhuidirritatie, melkkorstjes en darmproblemen.

Veel actieve bestanddelen

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Lees op deze illustratie de wetenschappelijke namen van de actieve bestanddelen van Calendula officinalis en hun heilzame werking op onze gezondheid (1).

schema calendula
calendula

Erkende dermatologische eigenschappen

Calendula officinalis, gebruikt als zalf, crème, balsem of olie, heeft talrijke dermatologische eigenschappen. Ze werkt anti-oxiderend, hydraterend en heeft celregenererende eigenschappen bij ontstekingen, irritatie en kloofjes. Calendula officinalis is ook antiseptisch en antibacterieel. Bovendien heeft het wondhelende en verzachtende eigenschappen, vooral bij intolerantie en brandwonden na blootstelling aan de zon.

Calendula van Boiron

Bij Boiron werken we voor meer dan 90% samen met gecertificeerde biologische producenten die voldoen aan zeer strikte specificaties. De teeltmethode is zo ontworpen dat die een minimale impact heeft op het milieu. De producenten gebruiken weinig water met deze methode en ze werken zonder kunstmest of pesticiden. Om de milieu-impact van onze activiteit verder te verminderen, geven wij de voorkeur aan regionale samenwerkingen. De Calendula officinalis die wij gebruiken, komt hoofdzakelijk uit Frankrijk: Maine & Loire, Drôme, Ardèche en Corrèze.

calendula5

Van oogst tot verwerking

De bloemen worden geoogst tijdens de bloeiperiode, van eind juni tot oktober. Calendula-bloemen worden vers geoogst, met een maximale stengellengte van 15 cm. Daarna worden ze in kratten gelegd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat ze niet worden geplet. Bij aankomst in het laboratorium wordt de plantensoort aan de hand van een botanische controle geïdentificeerd en geverifieerd. Vervolgens worden de Calendula-bloemen onderworpen aan fysico-chemische en microbiologische analyses en wordt ook gecontroleerd op de afwezigheid van pesticiden en onzuiverheden. Op het einde van het fabricageproces wordt elke partij van het verkregen extract nauwgezet gecontroleerd volgens de specificaties van de Franse Farmacopee.

Het standpunt van de WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) erkent Calendula officinalis als "een behandeling voor uitwendige en oppervlakkige wonden, voor matige ontstekingen van de huid en het mondslijmvlies, en voor veneuze letsels en zweren (2).

1 - Sources du schéma : • Wichtl M, Anton R. Plantes thérapeutiques, Ed. Tec & Doc, 1999, 88-91. • Conseil de l'Europe Préparations de plantes utilisées en tant que matières premières dans les préparations cosmétiques ; Ed. Conseil de l'Europe, 1989, 112. • Vidal-Ollivier E., Babadjamian A., Maillard C., Elias R., Balansard G. Identification and determination using high-performance liquid chromatography of six saponosides in flowers of Calendula officinalis L. Pharm. Acta Helv., 1989, 64(5-6), 156-158. • Newall C.A., Anderson L.A., Phillipson J.D. Herbal medicines : A guide for health-care professionals Ed. The Pharmaceutical Press, London, 1996, 58-59. • Andersen FA, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW. Final report of the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel amended safety assessment of Calendula officinalis-derived cosmetic ingredients. International journal of toxicology 2010, 29(4 Suppl):221S-243S.
2 - Monographie de l’OMS , page 35 > https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=2&isAllowed=y%20page%2089