logo boiron

Kamille

Een kleine bloem met grote effecten, ook wel matricaria genoemd.

Kamille, of Chamomilla vulgaris, staat bekend om haar pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen en vooral om haar vermogen baby’s te kalmeren als de eerste tandjes doorkomen. Bij Boiron gebruiken we alleen planten die vers geplukt en snel verwerkt worden om alle weldaden te behouden.

kamille

Kamille: vele namen en vele weldaden

Kamille of Chamomilla vulgaris is ook bekend als Matricaria Chamomilla, Duitse kamille, echte kamille of wilde kamille. Men vraagt zich af waarom deze plant zoveel namen heeft. Wat we wel weten is dat ze vele gezondheidsvoordelen heeft. Kamille helpt de pijn te verzachten, vooral wanneer de eerste tandjes doorkomen bij een baby.

Kamille: een oeroud medicijn?

De in de oudheid beschreven planten zijn soms moeilijk om precies te identificeren. Het lijkt er echter op dat kamillesoorten al door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen werden gebruikt voor hun geneeskrachtige werking. Dichter bij huis, onder Karel de Grote, is ‘febrefugia’ één van de tuinplanten waarvan de teelt wordt aanbevolen in de beroemde tekst ‘Le Capitulaire De Villis’. We veronderstellen dat deze plant onze huidige Kamille is.

Kamille

Hoe herken je Kamille?

Kamille is een kruidachtige plant van 20 tot 50 centimeter, die bijna overal in Europa te vinden is. Het behoort tot de Compositae familie (of Asteraceae) en groeit in kreupelhout. De rechtopstaande stengels hebben in stroken verdeelde bladeren. De bloemen van kamille zijn bloemhoofdjes, d.w.z. trosjes kleine miniatuurbloemen: buisvormig, lichtgeel in het centrum en met witte bloemblaadjes eromheen. Wanneer de bloemen tussen de vingers worden gekneusd, verspreiden ze een karakteristieke, zeer aromatische en aangename geur.

Wat zijn de voordelen van Kamille?

Kamille of Chamomilla bevat veel actieve bestanddelen, waarvan sommigen een verbazingwekkende ontstekingsremmende werking hebben. Onder de bestanddelen van Chamomilla die goed zijn voor onze gezondheid bevinden zich flavonoïden, coumarinen, fenolzuren en een essentiële olie. En bovenal bevatten de bloemhoofdjes een groot aantal mineralen die bijdragen tot de goede werking van ons lichaam.

Kamille

Kamille kalmeert baby’s bij tanddoorbraak

Chamomilla was in de oudheid bekend om zijn krampstillende werking, als koortsverlichtend middel en om de spijsvertering te bevorderen. Tegenwoordig wordt Kamilla gebruikt om de doorkomende tandjes van baby's te verzachten, wat altijd een pijnlijke periode is. Kamille kan ook een kalmerend effect hebben als het kind erg onrustig is.

Het standpunt van de WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), erkent Chamomilla als "een hulpmiddel bij de behandeling van lichte ontstekingen van het maagdarmstelsel" en ook als "een antibacteriële en antivirale stof (...) die ook wordt gebruikt om vermoeide ogen te verzachten en om infecties van de urinewegen en diarree te behandelen (1).

1- Monographie de l’OMS, volume 1 , page 93 > https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y%20page%2089