logo boiron

Korenbloem

Zowel mooi om naar te kijken als rustgevend voor de ogen.

Korenbloem is niet alleen een mooie blauwe bloem die in onze velden groeit. Het is ook een plant die is goed voor ons omdat hij onder andere bindvliesontsteking kan verzachten. Bij Boiron gebruiken we alleen hele, wilde planten die in Frankrijk worden geoogst. Zodra ze geplukt zijn, worden ze snel naar onze laboratoria vervoerd om te worden omgezet in gezondheidsoplossingen.

Blauwe Korenbloem

Waar groeit Korenbloem?

De korenbloem, waarvan de Latijnse naam Centaurea cyanus L. is, is een mooie bloem die behoort tot de Asteraceae-familie, voorheen Compositae. Het is een mooie bloem die van graangewassen en weiden houdt, vandaar de naam Korenbloem. Het staat ook bekend als "notenkraker" vanwege zijn verzachtende werking, traditioneel bekend bij bindvliesontsteking. De korenbloem komt oorspronkelijk uit het Nabije Oosten, maar is nu wijdverbreid in Noord-Amerika en Europa. Hij is echter kwetsbaar en wordt in sommige gebieden bedreigd door bestrijdingsmiddelen. De robuuste korenbloem kan in alle seizoenen worden geplant en bloeit van mei tot juli.

bleuet

Hoe herken je de korenbloem?

De korenbloem is een kruidachtige plant, één- of tweejarig, waarvan de hoofdwortel, zeer ontwikkeld, vele wortels draagt. Het is te herkennen aan de bloemen, zonder steeltjes, gegroepeerd op een bloembodem en omgeven door schutbladeren. In de plantkunde wordt deze typische bloeiwijze van de Asteraceae-familie bloemhoofdje genoemd. Bij de korenbloem is de bloemkop solitair en vrij groot (15 tot 30 mm), met intens blauwe bloemen aan de rand en donkerder blauwe bloemen in het centrum. De korenbloemvrucht is een dopvrucht. Dit betekent dat het een droge vrucht is met één enkel zaad en een omhullende wand die niet met het zaad vergroeid is.

Korenbloem: legendarische en mythologische bloem.

De Latijnse naam van de korenbloem: Centaurea cyanus L. komt van de centaur Chiron. Volgens de legende werd dit personage uit de Griekse mythologie, bekend als de leermeester van Achilles en Hercules. Ooit verwond door een pijl. Hij behandelde zichzelf met korenbloemen en dit versnelde zijn genezing. Er wordt ook gezegd dat er in de 16e eeuw een verband werd gelegd tussen blauwe ogen, die gezond zouden zijn, en de kleur van korenbloemen.

Dit kan de reden zijn waarom het voor het eerst werd gebruikt als geneeskrachtige plant voor oogverzorging. Wat wel zeker is, is dat het beroemde blauwe bloempatroon dat vaak aardewerk en porselein siert, het "barb"-patroon wordt genoemd, verwijzend naar een van de oude namen van de korenbloem.

korenbloem

Wat zijn de voordelen van
korenbloem?

Korenbloem bevat voornamelijk flavonoïden, fenolzuren, sesquiterpene lactonen en tannines. Het wordt traditioneel gebruikt in de fytotherapie om de ogen te verzachten en te ontzwellen bij bindvliesontsteking of oogirritaties. Meer recent zijn de antioxiderende eigenschappen van korenbloem bewezen. Naast deze therapeutische kwaliteiten hebben korenbloemen ook het voordeel dat ze eetbaar zijn. Ze kunnen worden gegeten in salades of desserts en zitten in sommige "Lady Grey" zwarte theemengsels..

Wist je dat?

Het is gebruikelijk om tijdens de herdenkingen van de wapenstilstand van de oorlog van 14-18 een korenbloem als knoopsgat te dragen. De Britten gaven de voorkeur aan de klaproos, de andere veldbloem die bleef groeien ondanks de woede van de slagvelden.