logo boiron

Passiebloem

Niet enkel een mooie bloem.

Passiflora incarnata is veel meer dan een mooie sierbloem. Het is ook een plant met uitzonderlijke kalmerende en rustgevende eigenschappen. Bij Boiron respecteren we die in elke fase van haar transformatie tot gezondheidsoplossingen, om je ten volle te laten profiteren van al haar voordelen.

passiflora

Het verzachtende middel van de Azteken

Toen de Spaanse veroveraars in de 16e eeuw in Mexico aankwamen, waren de Azteken al op de hoogte van de voordelen van de Passiebloem en in het bijzonder van de kalmerende eigenschappen. Omdat de Jezuïeten in deze bloem alle symbolen van het lijdensverhaal van Christus zagen, gaven ze de plant de naam Passiflora incarnata. Dit betekent "bloem die de passie belichaamt". Voor hen stellen de stampers de spijkers voor die bij de kruisiging zijn gebruikt. De filamenten zijn de doornenkroon. De meeldraden, 5 in getal en vaak rood gekleurd, zijn de 5 wonden die Jezus voor zijn dood werden toegebracht. Toen ze werd teruggebracht naar Europa, werd de Passiebloem alleen gewaardeerd om haar verfrissende vrucht. Pas in de 19e eeuw erkenden Amerikaanse artsen de kalmerende eigenschappen ervan. In Frankrijk is de Passiebloem sinds 1937 opgenomen in de Franse farmacopee.

Waar groeit Passiflora incarnata?

Passiflora incarnata, ook bekend als de Granadilla in Louisiana, komt van het zuidoosten van de Verenigde Staten waar ze in het wild groeit. Ze komt ook voor in Midden-Amerika, vooral in Mexico, en in Bermuda en West-Indië. Tegenwoordig wordt ze ook in Noord-Afrika en rond de Middellandse Zee geteeld vanwege haar medicinale en decoratieve eigenschappen. In Frankrijk groeit ze overal waar het mooi weer is: in het zuiden natuurlijk, maar ook in Anjou, Morbihan en westelijk Calvados.

passiebloem

Hoe herken je de Passiebloem?

Er zijn meer dan 500 soorten passiebloemen. Maar het is Passiflora incarnata - of passiebloem - die de meeste gezondheidsvoordelen heeft. Natuurlijk niet te verwarren met de soort die passievruchten voortbrengt, Passiflora edulis. Passiflora incarnata is een klimplant die tot 9 m hoog kan worden. Bij de bloei wordt de schoonheid van de bloemblaadjes nog vergroot door een kroon van kleurige en sterk geurende filamenten die de stamper en de meeldraden omgeven.

Passiflora incarnata wordt gewaardeerd door haar geneeskrachtige eigenschappen en haar smakelijke, oranje-gele vruchten.

passiflora

Kalmerende en rustgevende
weldaden

Passiflora incarnata is rijk aan talrijke actieve bestanddelen die kalmerende en rustgevende eigenschappen hebben. In het bijzonder flavonoïden, beta-carboline alkaloïden, maltol, fenolen, etherische oliën. Bovendien wordt Passiebloem traditioneel gebruikt in geval van slapeloosheid of angsttoestanden. Bij Boiron gebruiken we alleen verse Passiebloemen, geplukt in Frankrijk tijdens de zomer. En alleen de bladeren en bloemen worden gebruikt. Zodra ze geoogst zijn, worden ze snel naar onze laboratoria gestuurd voor de verwerking zodat alle kalmerende eigenschappen van de hoofdbestanddelen bewaard blijven.

Het standpunt van de WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent het traditionele gebruik van passiebloem als "een mild kalmerend middel dat werkzaam is bij nerveuze opwinding, slapeloosheid en angst". De WHO is ook van mening dat Passiebloem doeltreffend kan zijn bij maagdarmstoornissen die verband houden met angst. Ze meldt ook het gebruik ervan bij pijnlijke menstruatie, zenuwpijnen en hartkloppingen van nerveuze oorsprong (1).

1 - https://www.who.int/medicines/publications/traditional/MedPlantsMonograph3.pdf, page 257