logo boiron

Plantaardige Houtskool

Brandt van goede eigenschappen.

Plantaardige houtskool is al sinds de oudheid bekend en heeft ook vandaag nog zijn plaats in onze apotheken. Deze zuivere koolstof, afkomstig van verbrand hout, heeft reële voordelen voor aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Bovendien kan dit zwart poeder de tanden witter maken.

houtskool

Hoe werd plantaardige houtskool vroeger gebruikt?

Houtskool is al bekend sinds de oudheid. De gekende Hippocrates gebruikte het voor medicinale doeleinden en lang voor hem gebruikten de Egyptenaren het al om water te zuiveren. Houtskoolpoeder wordt genoemd in de Ebers papyrus, geschreven in 1550 v. Chr. Dichter bij huis vermelden sommige geschriften houtskool als een natuurlijk tegengif voor arsenicum. Bovendien heeft de apotheker Bertrand Touéry in 1831 getracht de doeltreffendheid van dit antigif aan te tonen door een dosis strychnine op te nemen en vervolgens houtskool. Het experiment was blijkbaar overtuigend... maar het mag niet herhaald worden.

Waar komt plantaardige houtskool vandaan?

Plantaardige houtskool is houtskool die wordt verkregen door het roosten van harsloze bomen. Bij voorkeur wilgen-, berken-, populieren- of kokosnootschalen voor farmaceutische laboratoria. Het fabricageproces verloopt in twee fasen. In de eerste fase wordt het plantaardig materiaal verbrand in een zuurstofvrije recipiënt, waarbij de temperatuur geleidelijk wordt opgevoerd. In de tweede fase wordt het plantaardige materiaal opnieuw verbrand, maar dit keer bij lagere temperaturen en met injectie van stoom. Dit activeert de plantaardige houtskool om het poreuze oppervlak te vergroten. Daarom wordt actieve of geactiveerde kool genoemd. Het resulterende zwarte poeder heeft microporiën die tot 100 keer hun gewicht aan gas kunnen absorberen.

HOUTSKOOL

Actieve kool adsorbeert toxinen

Actieve kool heeft een uitzonderlijk adsorptievermogen. Adsorptie is een verschijnsel waarbij adsorbaten (atomen, ionen of moleculen) zich aan een adsorbens hechten. In dit geval, het extreem poreuze oppervlak van actieve kool. Deze eigenschap van actieve kool geeft veel therapeutische mogelijkheden. De poreusheid ervan fixeert namelijk pathogene of toxische elementen voor het lichaam en bevordert de eliminatie ervan door de ontlasting. Eén gram acteive kool kan ongeveer 100 keer zijn volume adsorberen.

houtskool

Weldaden voor de spijsvertering en tanden

Dankzij zijn adsorptievermogen heeft plantaardige houtskool een digestieve werking. Bij een opgezette maag helpt het dus om de aanwezigheid van gas in het spijsverteringsstelsel te verminderen door een opgeblazen gevoel, winderigheid en oprispingen te verminderen. Plantaardige houtskool kan ook nuttig zijn in geval van diarree of buikpijn, omdat het helpt tegen bepaalde milde voedselvergiftigingen. Tot slot kan houtskool ook helpen om de tanden witter te maken, omdat het de deeltjes - verantwoordelijk voor vlekken en vergeling - kan fixeren. Jawel, een zwart poeder kan een witmakende werking hebben!

Hoe gebruik je plantaardige houtskool?

De inname van plantaardige houtskool wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en de borstvoeding en het wordt afgeraden om tegelijk met andere geneesmiddelen in te nemen. Het risico bestaat namelijk dat de moleculen worden geadsorbeerd, waardoor de behandeling minder doeltreffend wordt. Er wordt ook aangeraden om ten minste 2 à 3 uur tijd tussen te laten bij het nemen van een geneesmiddel of anticonceptiepil. Op dezelfde manier vermijd je de inname van plantaardige kool tijdens de maaltijd, omdat het de assimilatie van vitaminen, mineralen en voedingsstoffen verhindert.

Wist je dat?

Plantaardige houtskool is ook een uitstekende natuurlijke ontgeurder. Een beetje poeder in een kom, eventueel gemengd met zuiveringszout, verhelpt nare geurtjes in de koelkast. In een fruitmand vertraagt houtskool het rijpingsproces, vooral van appels, bananen en kiwi's.