logo boiron

Robinia

Valse Acacia maar echte kwaliteiten.

De valse Acacia, Schijnacacia, of Robinia pseudoacacia, heeft een bijna rotbestendig hout, ideaal voor bepaalde constructies. Bloemen waarvan bijen houden om hun honing te maken. En een schors, rijk aan polyfenolen, gewaardeerd door farmaceutische laboratoria. Niet voor niets is het één van de meest gekweekte bomen ter wereld.

robinier

Robinia: de oudste boom van
Parijs

Robinia is een boom die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Hij dankt zijn naam aan Jean Robin, de botanicus van de koningen Henri IV en Lodewijk XIII, die in 1601 als eerste zaden naar Frankrijk bracht. Jean Robin zou het eerste Franse exemplaar hebben geplant in zijn tuin, waar nu de Place Dauphine is. Deze is inmiddels verdwenen, maar twee andere Robinia bomen, die destijds ook zijn geplant, bestaan nog steeds in Parijs. De boom op het René Vivianiplein werd in 1601 geplant en is daarmee de oudste boom van de hoofdstad. De andere, geplant in 1636, is nog steeds te zien in het Parijse Museum voor Natuurwetenschappen. De tweede naam van de Robinia, valse Acacia of Pseudoacacia, dankt hij aan zijn gelijkenis met de soorten van het geslacht Acacia.

Waar groeit Robinia?

Robinia is een gemakkelijke boom. Daarom is hij bijna overal op de planeet te vinden. In sommige streken wordt hij zelfs als een schadelijke soort beschouwd omdat hij de groei van inheemse soorten belemmert. In Noord-Amerika, het land van herkomst, is hij wijdverbreid in Pennsylvania, Georgia, Illinois en Arkansas. In Europa is hij in bijna elk land te vinden. Van Frankrijk naar Polen en van Griekenland naar Nederland, via Duitsland, Bulgarije, Noord-Italië en Zwitserland. Robinia groeit ook in Turkije, Israël, China, Australië en Nieuw-Zeeland. Kortom: de Robinia voelt zich overal thuis... behalve boven de 700 meter, want het is een laaglandboom.

robinier acacia

Hoe herken je Robinia?

Robinia is een doornige boom van de Fabaceae-familie. Hij kan tot 30 meter hoog worden. Zijn rechte stam heeft gladde takken en hoekige, donzige twijgen. De witte bloemen worden in grote aantallen verzameld en vormen hangende trossen. Ze bloeien van mei tot juni en hebben een geur die doet denken aan oranjebloesem. De vruchten van de Robinia zijn peulen die roodbruin verkleuren als ze rijp zijn en 4 tot 10 niervormige zaden bevatten. Ten slotte heeft de Schijnacacia, net als de echte Acaciabomen, bladstelen die uitgroeien tot grote, afgeplatte stekels. Deze blijven enkele jaren zitten, terwijl de rest van het blad is afgevallen.

Robinia: een boom met veel kwaliteiten

Wereldwijd worden miljoenen hectaren Robinia's geteeld. Het is de derde belangrijkste loofboomsoort na de Populier en de Eucalyptus. Waarom zulke grote gebieden? Omdat de Robinia veel kwaliteiten heeft! Dankzij zijn sterk ontwikkeld wortelstelsel, dat de bodem stabiliseert, is hij nuttig voor het vastleggen van hellingen en zandgronden. En zijn hout, dat even hard is als eiken en bijna rotbestendig, wordt vaak gebruikt als vervanger voor exotische houtsoorten zoals teak voor terrassen, omheiningen of tuinmeubels.

Een populaire maar toch ook giftige boom!

De Robinia wordt gewaardeerd om de kwaliteiten van zijn hout. Voor zijn bloemen, die worden gebruikt in de parfumerie en ook kunnen worden verwerkt in taarten of beignets. En voor de verse schors van zijn jonge takken, die veel polyfenolen bevat en door farmaceutische bedrijven wordt verwerkt tot gezondheidsoplossingen. Zelfs bijen zijn er dol op, want de bloemen zijn zeer geschikt voor heerlijke honing. Maar pas op: de Robinia kan gevaarlijk zijn. De schors van de stengels en wortels, evenals de zaden en bladeren, bevatten eiwitten die giftig zijn als ze worden ingenomen.