logo boiron

Valeriaan

Of de wortels ter ontspanning.

Valeriaan, ook wel Kattenkruid genoemd, wordt niet alleen door katachtigen gewaardeerd. Het wordt ook gebruikt in gevallen van angst of slaapstoornissen. Bij Boiron werken we met vers geoogste Valeriaan die alleen in Frankrijk wordt geteeld. Dit is de veiligste manier om superieure kwaliteit te verzekeren en de voordelen ervan te garanderen.

Valeriaan

Een geneeskrachtige plant die al heel lang bekend is

Al de oude Grieken, de beroemde artsen Hippocrates, Dioscorides en Galena, vermeldden de waarde van Valeriaan voor de behandeling van slapeloosheid. Later gebruikten de Romeinen het ook tegen hartkloppingen en hartritmestoornissen. Volgens taalkundigen is de naam Valeriaan afgeleid van het Latijnse werkwoord valere, dat "sterk zijn" betekent. De indianen ontdekten ook de kalmerende kracht van Valeriaan. Zij vermaalden de gedroogde wortels van de plant tot een poeder dat zij innamen in geval van epileptische stuiptrekkingen. Zelfs vandaag de dag is er veel onderzoek naar de chemie van Valeriaan. Deze plant heeft nog niet al haar voordelen prijsgegeven.

Waar groeit Valeriaan?

Valeriaan, ook bekend als Kattenkruid of wondermiddel, is een winterharde kruidachtige plant die op vochtige plaatsen groeit. Ze is te vinden langs beken en rivieren. Ze houdt ook van licht moerassige weiden. In Europa groeit ze in gematigde streken onder de 1000 meter. In Frankrijk wordt Valeriaan vooral in het oosten gevonden en geteeld.

Valeriaan

Hoe herken je Valeriaan?

Valeriaan heeft holle, geribbelde stengels die gemiddeld 1 meter hoog worden en soms wel 2 meter kunnen bereiken. Het is ook te herkennen aan zijn grote, witte of lichtroze bloemen, die schermvormige toppen vormen bovenaan de stengel. Als de plant vers is, heeft ze geen geur. Pas wanneer de wortels worden geplet, komt de karakteristieke geur van Valeriaan vrij. Deze beroemde geur heeft katten altijd aangetrokken, dankzij het euforische en bedwelmende effect, dat bijdraagt tot hun welzijn.

valeriane3

Wat zijn de voordelen van Valeriaan?

Op de vraag "Wanneer moet je valeriaan innemen?", is het antwoord in de eerste plaats: om slapeloosheid te bestrijden. Valeriana officinalis heeft erkende voordelen voor de slaap, in geval van slaapstoornissen van nerveuze oorsprong. De wortelstok en de secundaire wortels bevatten talrijke actieve bestanddelen, waaronder iridoïden, die een kalmerende werking hebben bij opwinding, slapeloosheid en hartkloppingen. De verse wortel van Valeriaan is geregistreerd in de Franse farmacopee voor homeopathische bereidingen.

Het standpunt van de WHO

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Valeriaan "een licht kalmerend middel dat de slaap kan bevorderen", vooral wanneer slapeloosheid verband houdt met een angsttoestand. De WHO erkent de doeltreffendheid ervan voor de kwaliteit van de slaap, voornamelijk voor de zogenaamde lichte slaapfasen (1).

1 - Monographie OMS, volume 1, page 272 >> https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y%20page%2089