logo boiron

Zwarte zilverkaars

Nogmaals bedankt indianen!

De zwarte zilverkaars, met als Latijnse naam Cimicifuga racemosa (L.) Nutt. (syn. Actaea racemosa L.) is een van de vele geneeskrachtige planten waarvan de voordelen, die reeds lang bekend waren bij de Amerindiaanse volkeren, later door de westerse wetenschap werden vastgesteld. En nog steeds worden de ondergrondse delen, geoogst in de herfst, gebruikt door farmaceutische laboratoria.

maquette actée à grappes

Zoveel namen voor één plant

Actaea racemosa L. is bekend onder vele namen: Black snakeroot, Rattle snakeroot, Squaw root, Black snakeroot... De Amerikanen noemen het Black snakeroot of Rattle snakeroot. Snakeroot, letterlijk "slangenwortel", is een term voor planten die gebruikt worden bij slangenbeten. Een van de Latijnse namen van de snakeroot is Cimicifuga racemosa (L.) Nutt. Cimicifuga is afgeleid van de Latijnse woorden "cimex", wat insect betekent en "fugare", wat vlucht betekent. Vandaar de naam "Herbe aux punaises" in het Frans. Deze plant werd waarschijnlijk ooit gebruikt als insecticide. Racemosa" betekent "pittig" en verwijst naar de in trossen gegroepeerde bloemen.

Waar groeit Actaea racemosa L.?

Actaea racemosa L. komt oorspronkelijk uit North Carolina, VS. Het wordt gevonden in een groot deel van oostelijk Noord-Amerika, van Georgia in het zuiden tot de provincie Ontario in oost-centraal Canada. Actaea racemosa L. gedijt op koele, vochtige grond, op schaduwrijke plaatsen met weinig zon, zoals bossen en heggen. Bovendien is het een van de planten die zich minder goed ontwikkelen in overmatig zonlicht. Het geeft ook de voorkeur aan beschutte plaatsen om zijn lange bloemstengels te beschermen. In Europa komt hij niet in de natuur voor, maar wordt hij door sommige tuiniers gekweekt voor zijn sierwaarde.

maquette actée à grappes

Hoe herken je zwarte Zilverkaars?

Zwarte Zilverkaars behoort tot de Ranunculaceae familie. Het is een kruidachtige plant met een rechtopstaande stengel, 1 tot 2,5 m hoog. De bladeren zijn groot en met bladstelen aan de stengels verbonden. De bloemen ruiken onaangenaam, met witte kelkbladen van 5 mm lang maar zonder kroonbladen. De meeldraden zijn 8-10 mm lang en talrijk, met langgerekte witte draden. De vruchten zijn follikels van 6 tot 9 mm lang. De ondergrondse delen bestaan uit een wortelstok in bruine, onregelmatige fragmenten van verschillende grootte. Het zijn deze ondergrondse delen die in de herfst, na het rijpen van de vruchten, worden geoogst voor gebruik in de farmacie.

maquette actée à grappes

Actaea racemosa L.: Inheemse Amerikaanse geneeskrachtige plant

Cherokees, Iroquois, Algonquins: veel indiaanse volkeren gebruikten Actaea racemosa L. als geneeskrachtige plant. Vooral zijn ondergrondse delen stonden bekend als doeltreffend tegen slangenbeten. De plant werd aan het eind van de 16e eeuw in Europa ingevoerd en werd aanvankelijk alleen als sierplant gekweekt. Het werd al snel aanbevolen vanwege zijn vermogen om baarmoedercontracties tijdens de bevalling te stimuleren. In 1749 voegde Carl von Linné, de beroemde Zweedse natuuronderzoeker, Actaea racemosa L. toe aan zijn Materia medica. In 1830 werd het in de Amerikaanse farmacopee opgenomen onder de naam "black snakeroot". Aan het eind van de 19e eeuw werd Actaea racemosa L. geïntroduceerd in Duitsland, waar het een kruidengeneesmiddel werd.