logo boiron

Zwart Bilzekruid

Zwart Bilzekruid: zwart maar niet hopeloos voor onze gezondheid.

Zwart Bilzekruid kan worden herkend aan de slijmerige haren en vieze geur. Dit ziet er niet erg aantrekkelijk uit. Zoals de natuur goed doet, want het is raadzaam om weg te blijven van deze giftige plant. Wanneer het echter vers en in bloei is, is het een zeer populair ingrediënt voor farmaceutische bedrijven.

Waar groeit zwart Bilzekruid?

Zwart Bilzekruid, of Hyoscyamus niger L. is, is een giftige en geneeskrachtige plant die afkomstig is uit Azië. Nu komt hij ook bijna overal in Europa en in de landen rond de Middellandse Zee voor. Bilzekruid houdt van braakliggend land en de randen van wegen. Hij bloeit van mei tot september en wordt nu gekweekt voor sierdoeleinden. Ook bekend als "Dolkruid" of "Malwillempjeskruid", werd zwarte henbane zeer gewaardeerd door heksen. Vandaar zijn reputatie als magische en lustopwekkende plant.

Zwart Bilzekruid

Hoe ziet zwart Bilzekruid eruit?

Een eenjarige of tweejarige plant, zwart Bilzekruid behoort tot de Solanaceae-familie. Hij is herkenbaar aan zijn licht slijmerige haren en zijn misselijkmakende geur door een alkaloïde*: tetramethylputrescine. Zijn stevige, holle stengel kan 80 cm hoog worden. De donkergroene bladeren zijn aan beide zijden bedekt met een fijne donslaag, vooral langs de bladnerven. De bloeiende toppen zijn ook bedekt met dichte haren en vormen een korte, zeer gebogen tros. De vruchten zijn gezwollen pyxiden, d.w.z. capsules waarvan de top als een deksel loslaat, waarbij talrijke bruine zaden vrijkomen.

Een lange geschiedenis van medicinale planten

De zwart Bilzekruid wordt al genoemd rond 1600 voor Christus, in de beroemde medische papyrus Ebers, geschreven in Thebe, Egypte. Het wordt ook genoemd in oude Sumerische kleitabletten. Later maakten de Grieken gebruik van de hallucinogene eigenschappen van de plant. Men denkt dat de Pythia in Delphi een drankje van mede en zwart Bilzekruid dronk voordat zij in trance raakte en haar orakels uitsprak. En Dioscorides, een Griekse arts uit de eerste eeuw, raadde het aan als pijnstiller in zijn studie over geneeskrachtige planten. Dichter bij onze tijd, in de 12e eeuw, gebruikten de artsen van de School van Salerno in Italië een spons gedrenkt in onder andere bilzekruid-sap om patiënten in slaap te brengen voor bepaalde chirurgische ingrepen.

Zwarte Bilzekruid, een Vikingdrug

Bilzekruid wordt geassocieerd met de Vikingen en meer specifiek met de Berserkers. Deze wilde krijgers met blinde woede werden door iedereen gevreesd, omdat ze zowel hun vijanden als hun vrienden konden doden. De oorsprong van dit extreme geweld, beschreven als "berserkergang" in de 13e eeuw? Waarschijnlijk de consumptie van zwarte bilzekruid. De staat van moorddadige waanzin van de Berserkers ging inderdaad gepaard met blozen in het gezicht en stuiptrekkingen: symptomen die kunnen worden veroorzaakt door het inslikken van zwarte bilzekruid. Men denkt ook dat de pijnstillende en verdovende effecten van de plant verklaren waarom Berserkers ongevoelig waren voor pijn.

Zwart Bilzekruid

Erkende actieve bestanddelen

De hele verse bloeiende plant is opgenomen in de Europese Farmacopee. Aangezien het echter een krachtig verdovend middel is, is het gebruik ervan uiteraard voorbehouden aan gezondheidswerkers. Zwart bilzekruid bevat 0,05 tot 0,28 % tropaanalkaloïden. De drie belangrijkste zijn hyoscyamine, scopolamine en atropine. Deze alkaloïden* worden gebruikt in de samenstelling van talrijke gezondheidsoplossingen, met name tegen reisziekte of voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten. Atropine wordt gebruikt in de oogheelkunde.

Zwart Bilzekruid, giftige plant

Bilzekruid behoort tot de Solanaceae-familie. Zoals Belladonna, Stramonium en Mandrake. En zoals al deze planten met tropanische alkaloïden*, kan het zeer ongewenste effecten veroorzaken. Bilzekruidvergiftiging veroorzaakt verlamming van het sympathische zenuwstelsel. De waargenomen symptomen zijn duizeligheid, verwijde pupillen, hallucinaties, stuiptrekkingen en, in de ernstigste gevallen, coma en dood.

*Alkaloïden zijn moleculen op basis van stikstof, meestal van plantaardige oorsprong. Hun ontdekking, aan het eind van de 19e eeuw, leidde tot de ontwikkeling van vele geneesmiddelen.

Wist je dat?

In de Odyssee strandden Odysseus en zijn metgezellen op het eiland Ayaye. Odysseus blijft op het schip terwijl zijn metgezellen het eiland gaan verkennen. Ze worden verwelkomd door de tovenares Circe... die hen in varkens verandert. Ze zou hen Pramnos-wijn te drinken hebben gegeven, waarin ze zwart Bilzekruidzaden had gemengd.