candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

13 vragen over de tanddoorbraak

 

1. Ze hebben me aangeraden om met een suikerklontje of een stukje droog en hard brood over het tandvlees van mijn kind te wrijven. Is dat een goede tip?

Neen, u zult uw kind alleen maar meer pijn en hinder bezorgen omdat u de slijmvliezen beschadigt. Dat veroorzaakt bloedingen en versnelt het doorkomen van de tand niet als hij er nog niet klaar voor is.

 

2. Mijn kind zuigt op zijn duim. Wat kunnen de gevolgen zijn?

 
Lang en tot op late leeftijd duimzuigen kan aanleiding geven tot misvorming van het gehemelte en de bovenkaak. Mogelijke gevolgen zijn spraakproblemen en een afwijkende tandocclusie (scheefstand).
Een fopspeen heeft een textuur en vorm die beter aangepast zijn aan de mond van uw kind.

3. Wat is het flesjessyndroom?

Het ‘flesjessyndroom’ wordt veroorzaakt door iets heel onschuldigs: het kind met een flesje in bed leggen voor zijn dutje of ’s nachts. Een ‘knuffelflesje’, dat ouders hun kind geven zodra het even begint te knorren, is ook een slechte gewoonte.
Het kind heeft namelijk langdurig een vaak gezoete vloeistof in zijn mond. En als de tanden voortdurend baden in een milieu dat de tanden heel kwetsbaar maakt voor aanvallen van zuren, die het tandglazuur kunnen aantasten, kan het speeksel zijn compenserend effect niet uitoefenen.
 

4. Wat te doen als mijn kind op zijn tanden valt?

Verschillende situaties zijn mogelijk:
- Het kind breekt een melktand.
- Het kind breekt een definitieve tand.
- De tand valt uit.
In alle gevallen moet u de tand (of het stuk tand) in fysiologisch serum bewaren (maximaal 6 uur), zodat de tandarts hem eventueel kan terugplaatsen. Neem zo snel mogelijk contact op met uw tandarts-chirurg. Hij zal zeggen wat u moet doen en kan de juiste zorgen toedienen naargelang het trauma van uw kind.

 

5. Er verschijnt een definitieve tand terwijl de melktand nog niet is uitgevallen. Wat moet ik doen?

Meestal komt dat vanzelf in orde (de melktand zal uitvallen). Maar soms verhindert de doorbraakas van de snijtand de resorptie van de melktand. In dat geval moet u een tandarts raadplegen.

 

6. Moet ik melktanden met cariës laten verzorgen?

Ja, want de pijn kan ernstig zijn en uw kind loopt een risico op infectieuze complicaties.

 

7. Wat moet ik doen als de melktandjes ver uit elkaar staan?

Niets! Melktanden die uit elkaar staan, zijn de voorbode van een goede inzet van de definitieve tanden – die hebben dan namelijk voldoende plaats om door te breken.

 

8. Wat moet ik doen als er melktanden op de verkeerde plaats doorbreken?

Niets! Houd het gewoon in de gaten en wacht de inplanting van de definitieve tanden af.

 

9. De tanden van mijn kind staan naar voren. Wat moet ik doen?

Dat kan uiteenlopende oorzaken hebben: duimzuigen, NKO-probleem, enz. Een consultatie bij de tandarts is absoluut noodzakelijk. De melktanden dienen immers als leidraad voor het doorbreken van de definitieve tanden.

 

10. Mijn kind heeft een zwarte tand. Hoe kan dat?

De tandpulpa is vernietigd. Dit kan aanleiding geven tot verwikkelingen. Breng uw kind zo snel mogelijk naar een tandarts-chirurg.

11. Hoe worden de definitieve tanden gevormd.

Het uitvallen van de melktanden wordt veroorzaakt door het duwen van de definitieve tanden eronder. Dit duwen en het doorbreken van de definitieve tanden is – in tegenstelling tot het doorbreken van de melktanden – niet pijnlijk.
De vorm en soms de kleur van de definitieve tanden verschillen van die van de melktanden. De definitieve tanden zijn minder wit en een beetje gegroefd.

 

12. Mijn baby heeft tandjes. Moet ik de borstvoeding stopzetten?

Neen, u kunt doorgaan met de borstvoeding. Als uw baby bijt, haal hem dan van de borst en zeg ‘neen’. Na een paar keer kunnen zelfs baby’s leren om niet meer in de tepel te bijten.

 

13. Mijn baby heeft een kleine blauwe blaas op zijn tandvlees.

Dat is een ecchymose, of een zwelling die verschijnt op de plaats waar de tand door het tandvlees breekt: het wordt eruptiecyste of hematoom genoemd. Ze zal verdwijnen naarmate de tand verder doorbreekt.

 

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok

Lees ook