candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

Homeopathie is een benadering van gezondheid die volledig gericht is op behandelen zonder schade te berokkenen.
Een visie op gezondheid die de mens centraal plaatst, die mensen wil helpen in hun dagelijks leven.

Ā 

Het gaat om geneesmiddelen op basis van stoffen van plantaardige, dierlijke, minerale of chemische oorsprong die meerdere keren verdund en gedynamiseerd zijn.

Ā 

Het homeopathisch geneesmiddel wordt voorgeschreven en aanbevolen door gezondheidsprofessionals (artsen, vroedvrouwen, apothekers, ...) en gebruikt door ongeveer 300 miljoen mensen wereldwijdĀ¹.
In BelgiĆ« heeft bijna 1 op 2 gezinnen al homeopathische geneesmiddelen gebruiktĀ².

Ā 

  1. Libro blanco de la Homeopatia, CatƩdra Boiron de Homeopatia, Universidad Zaragosa.
  2. Studie Dedicated, ā€œImago van homeopathie in BelgiĆ«ā€, uitgevoerd in juni 2013 bij een representatieve groep van 1091 personen van 18 jaar en ouder.

Ā 

WIE KAN HOMEOPATHIE GEBRUIKEN?

Ā 

Homeopathie kan door iedereen worden gebruikt. Omdat er geen bijwerkingen gekend zijn, is homeopathie uiterst aangewezen bij zuigelingen, jonge kinderen, personen die meerdere geneesmiddelen dienen te nemen, volwassenen en zwangere vrouwen.

Bij de behandeling van zuigelingen dienen de geneesmiddelen opgelost te worden in water.

Vraag steeds raad aan je arts of apotheker!

WAAR VIND IK HOMEOPATHISCHE GENEESMIDDELEN?

Ā 

Homeopathische geneesmiddelen worden exclusief via de apotheek verdeeld. Enkel zo kan de hoogste kwaliteitsgarantie verzekerd worden.

Ā 

HOE HERKEN IK EEN HOMEOPATHISCH GENEESMIDDEL?

Ā 

De twee meest voorkomende vormen van homeopathische geneesmiddelen zijn de tubes met granulen en de dosissen met globulen.

Uiteraard bestaan er ook nog andere vormen zoals zalven, gels, siropen, tabletten, oogdruppels, druppels, zetpillen,...

Ā 

Tubes - granules

Ā 

WAT BETEKENT DE AFKORTING CH?

Ā 

CH betekent ā€œCentesimale Hahneman-verdunningā€. CH geeft aan dat het geneesmiddel bereid werd volgens de ā€œverdunning op Ć©Ć©n honderdsteā€, welke op punt werd gezet door dokter Hahnemann. Uw arts of uw apotheker heeft de verdunning met zorg gekozen, het is dus belangrijk om dit te respecteren.

Ā 

Centesimale Hahneman-verdunning

WAAR VIND IK EEN DOKTER DIE HOMEOPATHIE TOEPAST IN ZIJN/HAAR DAGELIJKSE PRAKTIJK?

Ā 

Een arts die homeopathie integreert in zijn of haar dagelijkse praktijk heeft, naast zijn of haar reguliere studies geneeskunde, nog een bijkomende opleiding gevolgd om de nodige competenties te verwerven in het voorschrijven van homeopathische geneesmiddelen. Deze arts kan dus de behandeling kiezen die het beste is afgestemd op uw symptomen.

Nuttige links om een arts-homeopaat terug te vinden:

www.homeopathy.be

WORDEN HOMEOPATHISCHE GENEESMIDDELEN TERUGBETAALD DOOR HET ZIEKENFONDS?

Ā 

Het merendeel van de homeopathische geneesmiddelen kunnen genieten van een gedeeltelijke terugbetaling via de aanvullende verzekering. Meer inlichtingen vindt u bij uw mutualiteit.

Nuttige links:

Ā 

KAN IK TEGELIJKERTIJD EEN HOMEOPATHISCHE EN EEN KLASSIEKE BEHANDELING VOLGEN?

Ā 

Er zijn tot nu toe nog geen gekende contra-indicaties bij de gelijktijdige inname van homeopathische en allopathische geneesmiddelen. Uw arts en uw apotheker zijn de personen met de nodige competentie om u de goede adviezen te geven. Aarzel dus niet om hen te raadplegen.

Homeopathische geneesmiddelen mogen als volgt worden ingenomen:

  • Als Eerste-keuze behandeling ā€“ Voorbeelden: virale pathologieĆ«n, stress, angst
  • In associatie met andere geneesmiddelen
  • Ter aanvulling bij andere therapieĆ«n ā€“ Voorbeelden: chirurgie, revalidatie, psychotherapie

Vraag steeds raad aan uw arts of apotheker.

Ā 

WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN EN DE BEPERKINGEN VAN HOMEOPATHIE?

Ā 

Talrijke studies tonen de therapeutische werking van homeopathische geneesmiddelen aan. De werking van homeopathie is heel breed en uw arts of apotheker kent de mogelijkheden en de beperkingen. U kunt de meest courante pathologieƫn met homeopathie behandelen.

Bij ernstige, evolutieve pathologieƫn of chirurgische ingrepen zijn de mogelijkheden van homeopathie eerder beperkt. Bij deze gevallen wordt homeopathie vaak voorgeschreven, ter aanvulling van andere behandelingen, om het comfort van de patiƫnt te verhogen.

Ā 

EEN HOGE OF EEN LAGE VERDUNNING?

Ā 

Alles wordt bepaald door het werkzame bestanddeel en het beoogde effect. Het is nog niet gekend waarom bepaalde bestanddelen slechts werken wanneer ze zeer sterk verdund zijn, of juist heel veel effect kennen bij een zeer lage verdunning. Het werkzame bestanddeel blijft altijd primordiaal, maar bij de ene werkt een negende verdunning het best, bij de ander een vijftiende, enzovoorts...

Dikwijls is het zoā€¦

  • Verdunningen in 4CH of 5CH worden meestal gebruikt voor lokale symptomen of letsels (roodheid van de huid, maagzuur,ā€¦)
  • Verdunningen in 7CH of 9CH worden eerder gebruikt bij algemene of functionele symptomen (spasmen, krampen, hoofdpijn,...)
  • Verdunningen in 15CH of 30CH worden dan weer bij chronische ziekten en gedragsgerelateerde symptomen aangewezen (stress, allergie,ā€¦)

In de realiteit is het zo dat uw arts of uw apotheker de verdunning bepaalt aan de hand van de door u beschreven klachten. Daarom is het belangrijk om hun advies steeds op te volgen.

Ā 

HAHNEMANN- OF KORSAKOV-VERDUNNINGEN?

Ā 

De verdunningen van Hahnemann (1CH = 1/100, 1DH = 1/10) worden het meest gebruikt. Generaal Korsakov heeft een eenvoudigere methode dan die van Hahnemann uitgedacht om homeopathische verdunningen te bereiden. De Korsakov-methode wordt ook omschreven als de Ā« Ć©Ć©n-fles-methode Ā» en die van Hahneman als de ā€œmethode van de gescheiden flessenā€. De Korsakov-verdunningen worden aangegeven met een ā€œKā€.

DelenĀ :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok

Onze gezondheidtips