candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

Grieptoestanden, test je kennis!

 

Grieptoestanden wijzen op een beginnende griep

 

NIET WAAR

 

Grieptoestanden komen veel vaker voor dan griep zelf. Ze worden veroorzaakt door verschillende soorten virussen die vooral in de herfst en de winter circuleren, en wel veel langer dan de griepvirussen. De symptomen zijn nagenoeg gelijkaardig als die van griep, maar minder hevig. Meestal gaat het om matige koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn.

Iedereen reageert op dezelfde manier op grieptoestanden

 

NIET WAAR

 

Integendeel, iedereen reageert anders, afhankelijk van onder meer de leeftijd en de fysieke conditie. Koorts bijvoorbeeld, die systematisch aanwezig is, kan of een gevoel van lusteloosheid teweegbrengen of net rusteloosheid. Ze kan gepaard gaan met koorts, koude rillingen, transpiratie of met spierpijn.

Grieptoestanden zijn besmettelijk

 

WAAR

 

Er zijn heel veel manieren om een grieptoestand door te geven. Bij hoesten en niezen kunnen we virussen tot 2 meter ver verspreiden! Ook trapleuningen, gemeenschappelijke handdoeken en handgrepen zijn echte broeihaarden voor virussen

Grieptoestanden komen nooit voor in de zomer

 

NIET WAAR

 

Virussen nemen geen vakantie. In de zomer kan een plotse temperatuurverandering er voor zorgen dat we minder in vorm zijn. Een eenvoudige tochtstroom, de overgang tussen warm en koud (airconditioning) of een te hoge vochtigheid kunnen dan griepsyndromen veroorzaken.

Ik kan mezelf verzorgen

 

NIET WAAR/WAAR

 

Zodra u de eerste tekenen van een grieptoestand herkent, kunt u best eens langsgaan bij uw apotheker. Hij kan u een aangepaste behandeling aanbevelen. Zijn de symptomen na 3 dagen nog niet verdwenen, dan moet u echter een arts raadplegen.

Een goed verwarmde kamer beperkt het risico om ziek te worden

 

NIET WAAR

 

In de winter kan alleen een kamer die wordt verwarmd tussen 16┬░C en 18┬░C bepaalde infecties vermijden. Als u uw woning te veel verwarmt, wordt de lucht immer te droog. Resultaat: de slijmvliezen van uw bovenste luchtwegen - van de neus tot het strottenhoofd- worden kwetsbaar.

Een gezonde levensstijl beperkt de risico's

 

WAAR

 

Sommige 'goede gewoonten' kunnen uw lichaam echt versterken waardoor u minder vatbaar bent voor winterkwaaltjes. Voldoende groenten en fruit eten, kan bijvoorbeeld uw immuunsysteem stimuleren. Voldoende lichaamsbeweging helpt om de toxines te verwijderen. En het dagelijks verluchten van uw woning voorkomt dat de virussen zich vermenigvuldigen.

Dagelijkse kwaaltjes

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok

A lire ├ęgalement