logo boiron

Arnica montana

Zoveel therapeutische deugden verdienen al ons respect.

Wat is Arnica montana?

Arnica montana - of Arnica van de bergen - is een wilde plant die in de Europese hooglanden groeit en bekend staat om haar verzachtende eigenschappen en werking op spierpijn en spiervermoeidheid.

Arnica montana (valkruid), dat op bergweiden en met name in de Vogezen wordt geteeld, is al honderden jaren bekend om zijn talrijke geneeskrachtige eigenschappen. Het moet gezegdworden dat de vele positieve effecten die aan de plant worden toegeschreven duidelijk in haar voordeel spelen: genezing van bloeduitstortingen, verzachting van pijn en pijnen, kalmerende eigenschappen. Arnica montana is een echte bondgenoot die uw dagelijks leven zou moeten vergemakkelijken.

Arnica heeft zoveel therapeutische deugden dat het al ons respect verdient

De voordelen van Arnica zijn talrijk en al lang bekend. En wij, Laboratoires Boiron, zetten alles in om ze te behouden en ten dienste te stellen van uw gezondheid. Van het kweken en oogsten van planten tot het transformeren ervan in gezondheidsoplossingen.

Arnica

Therapeutische effecten bekend sinds de oudheid

De geschiedenis van Arnica is nauw verbonden met die van de geneeskunde. Het gebruik ervan in de farmacopee dateert uit het oude Griekenland. Om precies te zijn uit de 1e eeuw na Christus. De plant die Dioscorides, arts en botanicus, toen "alcimos" noemde, zou bergarnica zijn. "Alcimos" betekent "heilzaam". Sinds die tijd hebben de vele therapeutische eigenschappen van Arnica het tot een van de meest gebruikte geneeskrachtige planten gemaakt. In het bijzonder om spierpijn te verlichten, omdat het rijk is aan ontstekingsremmende en pijnstillende actieve ingrediënten. Maar dit is niet de enige kwaliteit. Integendeel, Arnica heeft veel andere eigenschappen. (1)(2)

Arnica: een plant met veel voordelen

De effecten van Arnica zijn talrijk omdat het een plant is die rijk is met meer dan 150 actieve therapeutische stoffen. Dit is de reden waarom op de vraag "Wanneer Arnica gebruiken?" er meerdere antwoorden zijn. Arnica heeft nu al 3 geweldige eigenschappen: het is ontstekingsremmend, pijnstillend en rustgevend. Het is een natuurlijke pijnstiller die spierspanning verlicht. Het kan zeer effectief zijn bij het verminderen van hematomen. En het kalmeert gewrichtspijn en pijn in verband met artrose. Maar Arnica heeft nog veel meer deugden. Het is ook genezend, antioxidant, vaatbeschermend, venotonisch... (3)(4)

Ontdek Arnica van Boiron

Arnica

Meer dan 150 stoffen geïdentificeerd

Flavonoïden, lactonen, fenolzuren, triterpenoïden... dit zijn de wetenschappelijke namen van de stoffen in Arnica die voor uw gezondheid zorgen. Ontdek ze allemaal in dit schema. (5)(6)

Arnica NL

Het standpunt van de WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent het "traditionele" gebruik van Arnica "bij de plaatselijke behandeling van pijn en ontsteking ten gevolge van kleine kneuzingen en ongevallen (bloeduitstortingen, hematomen)", alsook bij "de plaatselijke behandeling van ontstekingen, insectenbeten en oppervlakkige flebitis (de aanwezigheid van een bloedklonter in een ader onder de huid, zoals een spatader)".(7)

Ontdek onze cosmetica op basis van Arnica
arnica

Waar groeit Arnica montana?

Arnica montana - of berg Arnica - is een overblijvende plant die groeit boven 800 meter, in alle bergketens van de Vogezen, de Alpen, het Centraal Massief, de Ardèche, de Pyreneeën en de Aveyron.

Wanneer hij volwassen is, kan hij tot 60 cm hoog worden. De bloemen zijn 5 tot 6 cm breed en zijn te herkennen aan hun geeloranje kleur. Arnica montana komt voornamelijk voor in Europa. Andere variëteiten worden ook aangetroffen in Zuid-Rusland en in sommige Noord-Amerikaanse staten. In Frankrijk is hij bijna overal op grote hoogte te vinden: in de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Aveyron, de Vogezen en natuurlijk in de uitlopers van de Alpen (8).

arnica montana

Een zeer respectvolle oogst

Bij de teelt en de oogst van Arnica wordt alles in het werk gesteld om de grootste zorg te besteden aan de plant en de biodiversiteit. Daartoe zijn goede oogstpraktijken vastgesteld. Zij bepalen dat met de hand moet worden geoogst, op verantwoorde wijze en alleen tijdens de bloeiperiode, in juni en juli. Bovendien werken wij bij de Laboratoires Boiron met professionele plukkers die weten hoe zij de plaatsen moeten behouden door niet alle aanwezige planten mee te nemen en door ervoor te zorgen dat de ondergrondse stengels niet worden uitgetrokken en de planten in vrucht niet worden geoogst. En om de Arnica nog meer te beschermen, geven we nu voorrang aan datgene wat afkomstig is van de landbouw en in het bijzonder, uiteraard, van de biologische landbouw. In 2020 was 91% van de door ons gebruikte planten van biologische oorsprong

arnica

De kracht van de verse plant

Voor Laboratoires Boiron betekent respect voor Arnica, respect voor de voordelen van de actieve ingrediënten. Daarom hebben we ervoor gekozen om alleen verse planten te gebruiken, in bloei geplukt en in zijn geheel.

Vanaf de oogst gaan de planten binnen 72 uur naar onze laboratoria. Bij ontvangst garanderen strenge controles hun kwaliteit, vochtigheid en afwezigheid van radioactiviteit. Ook ondergaan de planten fytochemische analyses. Als de resultaten hun goede kwaliteit bewijzen, kan de transformatiefase beginnen. Vervolgens wordt aan het einde van het productieproces elke verkregen partij extract gecontroleerd volgens de specificaties van de Franse Farmacopee om de kwaliteit en doeltreffendheid ervan te garanderen.

arnica

Bedreigd met uitsterven

Maar deze prachtige wilde plant wordt met uitsterven bedreigd. Enerzijds is er een groeiende vraag van farmaceutische bedrijven naar deze plant, die bekend staat om haar vele geneeskrachtige eigenschappen. Anderzijds is de soort verzwakt door menselijke activiteit: intensieve landbouw, bemesting van de bodem, oogsten... Ze moet dus beschermd worden om te overleven. Gelukkig zijn er initiatieven genomen om een meer respectvolle cultuur van Arnica montana te bevorderen. In de Vogezen, bijvoorbeeld, is er een overeenkomst over het oogsten van de plant. Wij, de Laboratoires Boiron, hebben ook de uitdaging van de oogst begrepen en we hebben daarbij een overeenkomst ondertekend om de duurzaamheid van de Arnica montana plant te garanderen.

getuigenis Dr. taoubil arnica

De weldaad van Arnica bij kneuzingen, bloeduitstortingen, oedemen, spierpijnen of ontstekingsreacties is al zeer lang bekend. En zelfs vandaag de dag profiteren we van de opmerkelijke ontstekingsremmende, antioxiderende, vasculoprotectieve, venotonische, antimicrobiële en antitrombotische eigenschappen van deze plant.

Dr Khalil Taoubi - Wetenschappelijk Attaché Boiron

Getuigenis Melina robert michon

De Arnica plant is echt mijn dagelijkse bondgenoot. Om mijn inspanningen te begeleiden in mijn sport op hoog niveau. Of om mij te helpen mijn kleine zorgen en die van mijn kinderen te verlichten in ons dagelijks leven.

Melina robert michon - Franse atleet gespecialiseerd in discuswerpen

1 - Wichtl M, Anton R. Plantes thérapeutiques. Ed. Tec & Doc – EM inter, 1999, 47-51. Eymard L. –
2 - Arnica montana, de nos grands-mères à nos comptoirs, Thèse pharmacie, Marseille, 2017.
3 - Pinkas M., Pinchon T.M. Arnica montana L. (Asteraceae) ; in Cornillot : Acupunture & Médecine traditionnelle chinoise, Phytothérapie & Aromathérapie, Homéopathie. Ed. Fison-Roche, 1996, 77-83.
4 - Hänsel R., Keller K., Rimpler H., Schneider G. Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis 5. Auflage. Springer Verlag, Berlin, 1992, Band 4 : Drogen A-D, 345.
5 - Pinkas M., Pinchon T.M. Arnica montana L. (Asteraceae) ; in Cornillot : Acupunture & Médecine traditionnelle chinoise, Phytothérapie & Aromathérapie, Homéopathie. Ed. Fison-Roche, 1996, 77-83.
6 - Hänsel R., Keller K., Rimpler H., Schneider G. Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis 5. Auflage. Springer Verlag, Berlin, 1992, Band 4 : Drogen A-D, 345.
7 - Tutin T.G., Heywood V.H., Burges N.A. et al. (1976) - Flora Europea - Cambridge University Press (G.B.)
8 - Monographie OMS ARNICA – 2007 : https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/42052/9789241547024_eng.pdf?sequence=3&isAllowed=y page 89