candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

STRYCHNOS NUX VOMICA OF BRAAKNOOT

Strychnos nux vomica ÔÇô het goede en slechte zaad - is bekend om zijn belangrijkste alkalo├»de: strychnine. Een zeer giftig bestanddeel dat vroeger werd gebruikt tegen ratten en mollen. Tegenwoordig wordt Strychnos nux vomica soms in de apotheek gebruikt, maar altijd in zeer lage doses en onder zeer strikte voorwaarden.

Waar komt Strychnos nux vomica vandaan?

 

Strychnos nux vomica is een boom van de Loganiaceae-familie die 10 tot 15 meter hoog kan worden. Het is ook bekend als braaknoot, en is afkomstig uit Zuidoost-Azi├ź. Het komt voor in Sri Lanka, Thailand, Zuid-Vietnam, Cambodja en India. India is 's werelds grootste producent van Strychnos nux vomica-zaden.

braaknootmask
braaknootmask

Hoe herken je Strychnos nux vomica?

 

De soms stekelige Strychnos nux vomica heeft wintergroene bladeren en een grijsachtige schors. Hij is ook te herkennen aan zijn kleine witte bloemen in een cymevorm. De vruchten zijn oranje bessen, 3 tot 6 centimeter in doorsnee, die 2 tot 5 zaden bevatten en zijn ingebed in een wit vruchtvlees. Ze worden rijp geoogst, gewassen om het vruchtvlees te verwijderen en vervolgens in de zon gedroogd. Het zijn deze zaden die in de apotheek met zorg worden gebruikt.

Wat zit er in een Strychnos nux vomica zaadje?

 

Strychnos nux vomica-zaden, ook bekend als braaknoten, bevatten twee alkaloïden: strychnine en het derivaat daarvan, brucine. Strychnine, dat zeer giftig is, maakt bijna de helft uit van het totaal aan alkaloïden dat een zaad bevat. Het werd vroeger in zeer lage concentraties in farmaceutische producten gebruikt vanwege zijn stimulerende eigenschappen. De andere bestanddelen zijn een vette olie, bestaande uit glyceriden van oliezuur en linolzuur, en terpenen en derivaten.

 

Hoe giftig is strychnine?

 

Braaknootzaden hebben een diameter van 20-25 mm en zijn ongeveer 5 mm dik. Ze zijn niet helemaal plat, ├ę├ęn kant is licht convex en de andere kant is licht concaaf. Braaknoten vari├źren in kleur van lichtgrijs tot groengrijs en hebben een satijnachtig uiterlijk door een zijdeachtige dons van dicht opeengepakte haartjes. Ze zijn reukloos, maar pas op: ze zijn zeer giftig. In feite betekent nux vomica in de naam Strychnos nux vomica letterlijk braaknoot.

Braaknootmask

Nux vomica in de geschiedenis

 

Zoals Denis Sergent schreef in de krant La Croix, werd braaknoot gebruikt als gif om van het Beest van G├ęvaudan af te komen. "We gebruiken vallen (...) evenals vergiftiging, door het verspreiden van met braaknoot gevulde kadavers van dieren, die rijk zijn aan strychnine"1. En v├│├│r het verbod in Frankrijk in 1999 werd strychnine gebruikt om kraaien en kleine knaagdieren uit te roeien.

1. Denis Sergent ÔÇô La B├¬te du G├ęvaudan, un mythe ├ęternel ÔÇô Journal La Croix, page 21, 19 juillet 2016

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok