logo boiron

Rode kina

Een schors die voor onze gezondheid zorgt.

De rode kina is een kleine boom uit Zuid-Amerika waarvan de schors grote krachten bezit. Het actieve bestanddeel, kinine, is een middel tegen malariakoorts. Hoewel tegenwoordig de voorkeur wordt gegeven aan de synthetische versie, wordt natuurlijke kinine nog steeds gebruikt in doeltreffende gezondheidsoplossingen.

Waar komt rode kina vandaan?

Waar komt rode kina vandaan?

Van alle Kinasoorten heeft de rode de grootste verspreiding. Hij komt voor langs de Andes, van Noord-Colombia tot Bolivia, via Ecuador en Peru. De rode kinaboom groeit op grote hoogte, tussen 600 en 3000 meter. Het wordt ook gevonden op 1000 kilometer van Ecuador, in de Galapagos, op de hoogten van het eiland Santa Cruz, waar hij zich enigszins chaotisch heeft verspreid. De rode kina kwam oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd in de 19e eeuw door de Britten en Nederlanders geïntroduceerd in India en Java.

rode Kina plant

Hoe herken je de rode Kina?

De rode kina, waarvan de Latijnse naam Cinchona pubescens Vahl is, is een kleine boom die behoort tot de Rubiaceae-familie. Hij kan ongeveer tien meter hoog worden en zijn stam is vrij slank, met een diameter van ongeveer twintig centimeter. Er wordt gezegd dat hij groenblijvend is, wat evergreen betekent, omdat zijn grote, tegenoverstaande bladeren het hele jaar door bloeien. De bloemen zijn witachtig en gerangschikt in trossen aan de bovenkant van de takken. De vruchten zijn ellipsvormige en langwerpige capsules. En de schors, die 2 tot 6 mm dik is, is bruingrijs aan de buitenkant en donker roodbruin aan de binnenkant. Vandaar de naam rode kina.

rode kina remedie

Rode kina: oorspronkelijk een Quechua-remedie

Rode kina werd door de inheemse bevolking van Peru gebruikt om bepaalde koortsen te verlichten. Ze noemden dit medicijn "Kina-Kina", wat "schors van blaffen" betekent in de Quechua-taal. Later, in de 17e eeuw, ontdekten jezuïtische missionarissen rode kina en importeerden het naar Europa onder de naam "jezuïetenpoeder". Vervolgens gaf Carl Von Linné de struik in 1738 de wetenschappelijke naam Cinchona officinalis. Deze naam werd gegeven ter herinnering aan de gravin van Chinchón, echtgenote van de onderkoning van Peru, die zou zijn genezen van een vorm van malaria door het gebruik van kinabast. Pas in 1820 werd kinapoeder geanalyseerd en werd het actieve bestanddeel ervan, kinine, ontdekt.

Rode kinabast: een schors vol deugden

De schors van rode kina is rijk aan alkaloïden, waarvan het gehalte varieert van 5 tot 8%. In het bijzonder chinoline-alkaloïden*, waaronder kinine en kinidine. Deze moleculen staan bekend om hun werking tegen aan malaria gerelateerde koortsen. De werkzame stof in rode kina, kinine, was het eerste belangrijke geneesmiddel tegen malaria. Kina is ook een bitter tonicum, gebruikt om de maagafscheiding en de eetlust te stimuleren. Tegenwoordig is kina als geneeskrachtige plant opgenomen in lijst A van de farmacopee. En kinine behoort tot de geneesmiddelen die door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) als "essentiële geneesmiddelen" worden beschouwd.

Wist je dat?

Het was door het nemen van oneindig kleine doses kina dat Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, de symptomen van ziekten verklaarde die deze plant zou moeten genezen. We kunnen dus zeggen dat het dankzij cinchona was dat hij een van de grote principes van de homeopathie ontdekte: de wet van gelijkenis.