logo boiron

Gelsemium

De giftige versie van Jasmijn.

Gelsemium sempervirens is een prachtige sierplant. Maar pas op: laat je niet misleiden door de mooie gele bloemen, want de wortels bevatten een zeer giftig alkaloïde. In het verleden werd Gelsemium sempervirens gebruikt vanwege haar werking tegen neuralgie of zenuwpijn, maar tegenwoordig wordt haar gebruik in de fytotherapie niet meer aanbevolen.

gelsemium

Gelsemium sempervirens of carolina jasmijn

Gelsemium sempervirens wordt ook wel Carolina Jasmijn of Virginia Jasmijn genoemd, omdat ze in het wild groeit in de vochtige bossen van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Gelsemium sempervirens, herkenbaar aan haar welriekende gele bloemen en haar vruchten als capsules met gevleugelde zaden, kan tot 5 meter hoog worden. Haar Latijnse naam dankt Gelsemium sempervirens aan haar wintergroene bladeren die niet geel worden. In feite betekent sempervirens letterlijk wintergroen.

gelsemium

Het gebruik van Gelsemium sempervirens doorheen de tijd

Gelsemium sempervirens werd in de 17e eeuw in Europa geïntroduceerd. Ze werd gewaardeerd om haar wintergroene blad en haar mooie, geurige gele bloemen, maar was aanvankelijk alleen een sierplant. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd Gelsemium sempervirens als geneesmiddel gebruikt. In die tijd werd het vooral aanbevolen als koortsverlagend middel maar het werd ook voorgeschreven als krampstillend en pijnstillend middel, vooral bij aangezichtspijn en tandpijn. Gelsemium sempervirens was toen een zeer populair geneesmiddel in de Verenigde Staten en Duitsland. Het is nu bekend hoe giftig de alkaloïden kunnen zijn. Om deze reden wordt het traditionele gebruik ervan in de fytotherapie niet langer aanbevolen.

gelsemium wortels

Giftige wortels

De actieve en toxische bestanddelen van Gelsemium sempervirens zijn voornamelijk te vinden in de ondergrondse delen van de plant. Deze worden in de herfst uit de grond getrokken, van de stengels gescheiden en vervolgens afgesneden en gedroogd. Rhizomen en wortels bevatten talrijke alkaloïden, waarvan gelsemine de belangrijkste is. Vroeger werden deze actieve wortels gebruikt als medicijn vanwege hun anti-neuralgische eigenschappen.

Is Gelsemium sempervirens gevaarlijk?

Als de plant niet door gezondheidsprofessionals is bewerkt, is het antwoord duidelijk: ja, de "ruwe" plant mag niet zo worden geconsumeerd. De belangrijkste alkaloïde, gelsemine, kan giftig zijn voor de ademhalingswegen. Bovendien zou Gelsemium sempervirens gevaarlijk zijn voor bijen en, in hoge doses, als dodelijk worden beschouwd voor vee.