logo boiron

Doornappel

De plant met de slechte reputatie.

De Doornappel - of Datura stramonium - staat bekend als het "kruid van de duivel" omdat het hallucinaties kan veroorzaken. De Doornappel groeit een beetje overal in de wereld en overal om ons heen. Maar nu is de Doornappel niet meer geassocieerd met hekserij, het is ook een geneeskrachtige plant.

doornappel

Van waar komt de Doornappel ?

De oorsprong van de Doornappel, of Datura stramonium, is onzeker, maar iedereen is het er over eens dat deze plant uit Mexico komt en door de ‘Conquistadores’ in Europa werd geïntroduceerd. In de Middeleeuwen werd de Doornappel beschouwd als een plant die bestemd was voor hekserij. Sommige verhalen van scènes over zweven suggereren hallucinaties veroorzaakt door tropanische alkaloïden(1), die in grote hoeveelheden in de plant aanwezig zijn. De introductie van de Doornappel in de therapie kwam daarentegen tamelijk laat. Bladeren en zaden werden opgenomen in de eerste uitgave van de Franse Farmacopee in 1818.

Waar groeit de Doornappel?

Sinds zijn introductie in Europa eind 16e eeuw is de Doornappel van nature over de hele wereld voorkomend. Het komt voor in heel Europa, maar ook in Noord-Afrika en het hele Amerikaanse continent. De Doornappel kan ook overal worden aangetroffen: in tuinen, op braakliggende terreinen, op puin of langs wegen. De Doornappel is een krachtige soort die zich kan aanpassen en acclimatiseren.

doornappel

Hoe herken je de Doornappel?

De Doornappel is een kruidachtige plant van de Solanaceae-familie die tot 1,5 meter hoog kan worden. De stengel is recht, enkelvoudig of vertakt, altijd onbehaard en soms purper. De bladeren zijn glanzend donkergroen aan de bovenkant en lichter groen aan de onderkant. De bloemen zijn alleenstaand met trechtervormige bloemkronen, wit of paars, die 8 tot 10 cm lang zijn. De vrucht is kenmerkend eivormig en bedekt met harde stekels - vandaar de populaire naam "Doornappel".

doornappel

Actieve en ook giftige bestanddelen

De giftigheid van de Doornappel is te wijten aan de drie alkaloïden die van tropaan zijn afgeleid: hyoscyamine, atropine en scopolamine. Deze laatste vertegenwoordigt meer dan één derde van de alkaloïden in de verse bovengrondse delen van de Doornappel. De werking is parasympatholytisch, dat wil zeggen dat scopolamine het parasympatisch zenuwstelsel verlamt. Bij intoxicatie door de doornappel treedt een abnormale verwijding van de pupillen op, die gepaard gaat met hallucinaties en delirium. De aanwezigheid van grote hoeveelheden scopolamine leidt echter ook tot sederende eigenschappen van het centrale zenuwstelsel.

De teelt van de Doornappel

De Doornappel wordt geteeld voor farmaceutische doeleinden, bij voorkeur op lichte, kalkhoudende grond. Deze teelt heeft het mogelijk gemaakt de soorten te verbeteren door de voorkeur te geven aan de soorten die het rijkst zijn aan alkaloïden. De bladeren van de Doornappel worden bij voorkeur vóór de bloei geoogst. De basisbladeren worden eerst verwijderd en vervolgens, enkele weken later, aan de top. Daarna worden ze snel gedroogd met een goede ventilatie - in de schaduw of in warme lucht - om de kwaliteiten van hun actieve bestanddelen te behouden.

* Alkaloïde: een stikstof bevattende plantenbase. Giftige verbinding van plantaardige stoffen.